Josip Križanić (HDZ): U Križovljangradu ćemo napraviti modernu mljekarsku farmu

| 3.9.2018. u 18:01h | Objavljeno u Aktualno

- U državi u kojoj u poljoprivredi i seljak živi dobro, tu i država živi dobro - smatra to dr.sc. Josip Križanić, HDZ-ov saborski zastupnik, ujedno i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, potpredsjednik Odbora za poljoprivredu te član Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Križanić je upravo po svojim raspravama u Saboru, koji su se ticali prvenstveno područja poljoprivrede, “zapeo” za oko široj javnosti ukazujući na nepoštenu trgovačku praksu, ali i na činjenicu da poljoprivrednik sa sjevera pri apliciranju na EU fondove gubi znatne bodove zbog “prerazvijenosti” te regije. Usto, velike kritike upućuje i na nedovoljne kontrole i nadzore na Jadranu gdje je inspekcija nedavno zatvorila nekoliko klaonica i mesnica zbog utvrđenih nepravilnosti.

Ove je godine na snagu stupio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. No, nedavno ste ukazali kako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je zadužena za njegovu provedbu i kažnjavanje onih koji provode nepoštenu trgovačku praksu, propustila izmijeniti svoj statut. Je li se situacija promijenila?

Nažalost, vidljive se promjene još ne događaju. Napravljena je promjena statuta, to je prošlo i u saborskoj proceduri, no Agencija još uvijek nije napravila neki konkretni pomak da se zaštiti tržišno natjecanje, odnosno slabiji – dobavljač.
Već sam više puta javno ukazivao kako agenciji ne treba prijava već njihovi inspektori – ako primjerice na reklami na TV-u vide da je cijena prehrambenog proizvoda daleko ispod proizvođačke cijene – mogu samostalno reagirati. Dovoljan bi bio svega jedan ili evantualno dva takva nadzora tijekom kojih bi se drakonski kaznile tvrtke koje prodaju proizvode ispod proizvođačke cijene, svi bi za to čuli, te se takve stvari u budućnosti ne bi ponavljale.

O kolikim konkretno kaznama govorimo?

O kaznama od milijun kuna pa naviše. Kazne su uistinu drakonske i odgovorno tvrdim da bi jedna ili dvije takve kazne, za koje bi se pročulo, djelovale na ostale trgovce da se pridržavaju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. No, neovisno o tom zakonu, mi imamo još neke zakone koji omogućavaju rješavanje tog problema. Primjerice, Zakon o trgovini. Inspektori su i dosad mogli reagirati na i slične prijevare potrošača, no to se dosad uglavnom u trgovačim lancima – koji uvoze robu bez deklaracije te prodaju po takvim cijenama – nije radilo ili se radilo premalo.

Što kaže o cijenama mesa, o njegovoj kvaliteti i inspekcijama, ali i planovima Veterinarske stanice Varaždin s nekretninama PPI Varaždinke u stečaju kupljenima na javnoj dražbi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u