Josip Križanić (HDZ) o novom Zakonu: Bolji standard za farmske životinje, ali i kućne ljubimce

V.V. | 1.7.2017. u 07:59h | Objavljeno u Aktualno

- Klub HDZ-a u Hrvatskom saboru podržat će donošenje novog Zakona o zaštiti životinja - istaknuo je saborski zastupnik iz Varaždinske županije i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu, Josip Križanić te u ime kluba HDZ-a pozdravio donošenje ovakvog Zakona ističući da to nije samo pozitivan iskorak društva u cjelini već i usklađivanje s pravnom stečevinom Europske unije.

Dobrobit životinja

Po Križanićevim riječima donošenje ovog Zakona važno je iz dva ključna razloga. Prvi je postizanje nadstandarda u uzgoju farmskih životinja. Takav nadstandard važno je postići ne samo zbog dobrobiti životinja, već i zbog korištenja izdašnih sredstava koji potiču viši stupanj dobrobiti fondova ruralnog razvoja bez čega će naši stočari teško konkurirati stočarima iz EU-a.

– Primjerice u jednoj Finskoj iz ovih izvora za propisane više standarde uzgoja krmača stočar iz zajedničkih sredstava EU-a dobiva 300 eura što znači da bogatom finskom seljaku EU svake godine remontira svaku krmaču. Mi iz ovih izvora do dana današnjeg ne povlačimo ništa – pojasnio je potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu dodajući da bi upravo novi Zakon to trebao izmijeniti.

Drugi, je taj da ovakvom odredbom Republika Hrvatska čini snažan iskorak u standardu i dobrobiti kućnih ljubimaca, pasa i mačaka, te staje uz rame najhumanijih zemalja Europske unije.

– Radi velike zabrinutosti javnosti zbog napuštanja životinja ovim se prijedlogom Zakona, a radi učinkovitijeg rješavanja spomenute problematike, propisuju obveze vlasnicima životinja, označavanje, cijepljenje, skrb, nenapuštanje, kontrola razmnožavanja. Jedinicama lokalne odnosne područne samouprave propisuje se osnivanje skloništa te koordinacijskih radnih skupina, a propisuje se i obveza povećanja svijesti javnosti, osobito mladih, o potrebi zaštiti životinja – istaknuo je Križanić u ime Kluba HDZ-a.

Bez eutanazije

Pojasnio je i da za potrebe zbrinjavanja napuštenih životinja na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a jedinice lokalne samouprave financiraju njegovo osnivanje i rad.

– Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno više nije moguća eutanazija životinja u skloništu nakon proteka 60 dana od dolaska – istaknuo je kao bitno Križanić.

Dodao je i da novi Zakon predviđa osnivanje Jedinstvenog informacijskog centra za napuštene i izgubljene životinje kojim će se javnosti omogućiti uvid u sve napuštene životinje u zemlji kao i podaci o udomljavanju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci