Jenkač: "Najjače hrvatske banke su kvalitetne institucije, napredujemo" Foto: Ilustracija

Jenkač: "Najjače hrvatske banke su kvalitetne institucije, napredujemo"

VV | 7.10.2020. u 19:31h | Objavljeno u Aktualno

U Hrvatskom saboru u srijedu se raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama te Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, a u raspravi je sudjelovao i saborski zastupnik iz Varaždinske županije, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Jenkač navodi kako je iz izvješća vidljivo da je Europska središnja banka napravila provjeru najjačih hrvatskih banaka koje su pretežno ili većinom u stranom vlasništvu, ali posluju na području Republike Hrvatske, koriste naš kapital, njime manipuliraju i gospodare. 

– Vrlo je važna završna rečenica i vrijedi ju istaknuti, da je samim nadzorom utvrđeno da su naše najjače hrvatske banke ipak kvalitetne institucije. Zašto je to važno? Vratimo li se 20-ak godina unazad, sjetit ćemo se da takvih slučajeva nije bilo previše. Naprotiv, imali smo jako puno slučajeva državne sanacije raznih banaka i imali smo puno nepravilnosti u bankarskom sektoru. Znači, ipak napredujemo i idemo prema boljim financijskim institucijama, a to znači da je država uređenija i da sustav funkcionira – naglasio je Jenkač.

Dodao je da je za građane važno, što mogu potvrditi svi oni koji su imali ili imaju kredite, da su kamate prije desetak godina bile oko 10 posto, kako na kredite građana, tako i na kredite poduzetnika.
– Vratimo li se još dalje u prošlost, kamate su bile i 17 pa čak i 20 posto. Danas su kamate daleko manje i vidimo pozitivna kretanja – rekao je.

U svojoj se raspravi osvrnuo i na povijesni okvir, spomenuvši krizu koja se dogodila 1929. godine i koja je, kako je rekao, pretežno izazvana špekulacijama, padom bankarskog sustava, kriza koja je na neki način prouzročila i Drugi svjetski rat.

– Upravo 1929. godine kada je propao bankarski sustav, u Americi na vlast 1932. dolazi Franklin Delano Roosevelt koji usmjerava američku državu u dva smjera. Prvi je od njih New Deal, a drugi je donošenje Zakona o reformi financijskog sektora, razdvajanje banaka od špekulacija i zaštita depozita. Bila je to definitivno prekretnica koja je dovela do toga da se sustav u zapadnom svijetu stabilizirao, dok je, primjerice, njemačka država krenula rješavati tu veliku krizu proizvodnjom oružja, naoružavanjem, a znamo kuda nas je sve to dovelo – istaknuo je Jenkač.

Dodao je kako smatra da je predloženi zakon dobar jer sprječava sve ono što se dogodilo 2008. godine, kada su građani u Americi, a onda i u Europi, morali sanirati banke.

– Ovakva intervencija, odnosno izmjena i ovakve kontrole daju nam sigurnost i govore o tome da je financijski sustav u Republici Hrvatskoj stabilan. Također, daje sigurnost građanima da oni neće morati vlastitim sredstvima, odnosno da država neće morati intervenirati i da neće morati sanirati naše, europske i svjetske banke. Mislim da je ovaj Zakon dobar, daje nam dobro usmjerenje i da ga svi zajedno trebamo podržati – zaključio je.

Označeno u