Jakopović: "Ne stvarajmo paniku zbog afričke svinjske kuge - to je zadnje što nam treba"

| 28.10.2023. u 11:00h | Objavljeno u Aktualno

- Za sada nema točne procjene koliko je u Varaždinskoj županiji svinja u kategorijima 0, 1 i 2, ali ćemo ovih dana sa stručnim službama u županiji nastojati analizirati situaciju da bi se na vrijeme pripremili za ono što slijedi, veli nam Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, kojeg smo pitali koliko će svinja u gospodarstvima s nižim razinama sigurnosti uskoro morati poklati sukladno naredbi koju je 10. listopada donijelo Ministarstvo poljoprivrede radi spriječavanja daljnjeg širenje afričke svinjske kuge.

Ili viša razina biosigurnosti ili - klanje

Naime, kao što smo već izvijestili, Hrvatska je od Europske komisije dobila rok do 20. studenoga da riješi problem svinja u kategorijama 0, 1 i 2, koje se još uvijek nalaze u zonama zaraze, zaštite i nadziranja u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

>> SVINJSKA KUGA Do 30. studenoga morat će se zaklati polovica svinja u županiji?

- Prema grubim procjenama Ministarstva poljoprivrede, riječ je o 50.000 svinja, koje za manje od mjesec dana moraju biti poklane u klaonicama, ako u međuvremenu njihovi vlasnici ne povećaju biosigurnosne uvjete u objektima na kategoriju 3, navodi Jakopović, napominjući da Ministarstvo mora Komisiji poslati plan koji obuhvaća i popis svih svinja za klanje, a u najgorem slučaju to će biti 50.000 svinja, a realno puno manje jer će se dio prekategorizirati.

>> Općina Maruševec podsjeća uzgajivače svinja na novu vladinu naredbu zbog kuge

No, osim u ovim slavonskim županijama, svinje iz gospodarstava niže razine sigurnosti morat će se do kraja studenog poklati i u cijeloj Hrvatskoj. Naime, kako pojašnajva, Ministarstvo poljoprivrede zatražilo je od EK-a uvjete koje Hrvatska mora zadovoljiti da bi odobrili trgovinu svježim mesom, a osnovni uvjet za to je da u zonama zaraze, zaštite i nadziranja sve svinje moraju biti u objektima kategorije 3.

EK pozitivno ocijenila dosadašnje upravljanje krizom

- Drugim riječima, moramo iz tih zona ukloniti sve svinje iz kategorije 0, 1 i 2. Komisija za to inače stavlja rok od tri mjeseca, a nama su dali ustupak da to možemo dobiti već za mjesec dana, naravno, ako odradimo posao koji se od nas traži. HPK smatra kako je u ovoj situaciji važno da se svi postupci i mjere provode usklađeno sa stručnim osobljem Ministarstva i da se ne stvara panika i histerija na terenu jer je to zadnje što nam u ovoj situaciji treba. Uvjereni smo da država relativno dobro postupa i upravlja ovom krizom, pri čemu je Komisija sve naše dosadašnje poteze ocijenila pozitivno, ukazuje Jakopović.

>> Ministrica poljoprivrede o ASK-u: Osporavam navode da nismo bili pripremljeni

U HPK-u očekuju da će Ministarstvo sve informacije i planove u vezi ASK-a dostaviti njihovom Odboru za svinjogojstvo.

- Naravno, očekujemo i da se konzultiraju s našim proizvođačima jer jedino zajedno možemo stati na kraj ovoj pošasti i spasiti hrvatsko svinjogojstvo, naglašava Jakopović, napominjući da je u "interesu hrvatske proizvodnje da se međusobno slušamo i postupamo na način da se kriza maksimalno ublaži i zaštiti proizvodnja i proizvođači."