Ministrica poljoprivrede o svinjskoj kugi: "Osporavam navode da nismo bili pripremljeni" Foto: Luka Šalamun

Ministrica poljoprivrede o svinjskoj kugi: "Osporavam navode da nismo bili pripremljeni"

Varaždinske vijesti | 23.9.2023. u 17:42h | Objavljeno u Aktualno

- Oko 230-240 poljoprivrednika je dosad dobilo isplatu za direktne štete. Isplate se rade na različite načine, ovisno o kategorijima u kojima su bili objekti - rekla je danas ministrica poljoprivrede Marija Vučković o posljedicama pojave afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

- Treba reći da Hrvatska, kao rijetko koja zemlja, nastoji doista isplatiti odštetu svim posjednicima bez obzira na određene početne uvjete. Što se tiče afričke svinje kuge, još ću jednom ponoviti da je riječ o visoko zaraznoj bolesti koja se brzo širi - naglasila je ministrica danas u Vidovcu, gdje je prisustvovala svečanom otvorenju 25. Zeljarijade.

- Osporit ću sve navode da Hrvatska nije bila pripremljena. Imamo brojne dokaze koliko smo se ozbiljno pripremali, zato je u Hrvatsku i došla nekoliko godina nakon što je praktično ušla u naše susjedstvo. Veterinarski nacionalni sustav, a isto tako i jedinice lokalnih zajednica i posjednici, ulažu velike napore kako bi se suzbila. Možemo reći da, prema krivuljama i podacima koje smo dobili iz veterinarskog sustava, zadnja dva tjedna imamo blagu stagnaciju, no valja biti jako oprezan. Mi sad govorimo o direktnim štetama, one se isplaćuju i isplatit će se svim posjednicima. No to nisu jedine štete, postoje štete koje nisu tako direktno prepoznatljive, ali zbog ograničenog prometa, gubitka dijela prometa, postoji činjenica da posjednici neko vrijeme neće moći raditi i stoga se pripremaju i drugi programi, a prvi će biti prezentirani već u idućim tjednima - navela je ministrica.

- Najprije idu direktne štete, zatim ide procjena indirektne štete, gubitka djela prihoda. Imamo jedan program koji je na odobravanju komisiji koji se djelomično odnosi na takvo što, recimo za podupiranje odvoza na klanje, a u svrhu zdrave stoke, ali i u svrhu ograničene prerade, jer u zoni ograničenja ne možete raditi slobodno sve oblike prerade, već samo one koje su određene posebnim uredbama Europkog vijeća parlamenta - dodala je.

- Nakon toga prelazimo na suočavanje s činjenicom da je potreban oporavak, da je potrebno poduprijeti nove investicijske aktivnosti, poduzimanje biosigurnosti. Već radimo na pregovorima kako bi i to postao dio našeg nacionalnog strateškog plana - dodala je Vučković.

Osvrnula se i na neobičnu nesreću u Podravskoj Moslavini u kojoj se u petak prevrnuo kamion pun svinja, a uslijed pada bilo je i uginule stoke.

- Riječ je o nesreći i o stoci koja je, kako je potvrđeno iz veterinarskog sustava, imala sve potrebne dokumente o vrsti prijevoza i otpreme koja se odvija redovito. Veterinarska inspekcija je izašla odmah na teren te obavila sve potrebne radnje što se tiče dezinfekcije. Obavljen je i klinički pregled prije nego što su otpremljene, to je obaveza - kazala je ministrica.

Ovom je prilikom odgovorila i na pitanje suočava li se Hrvatska s manjkom veterinara.

- Već nekoliko godina raspravljamo s Hrvatskom veterinarskom komorom o broju veterinara. Činjenica je da je jedan dio otišao u inozemstvo, jedan dio studenata veterine sve češće bira druge vrste prakse, a ne tzv. veliku praksu. To su promjene koje nas pogađaju. Mi dobro surađujemo putem nekih mjera koje smo uveli prošle godine, poput obavljanja veterinarskih pregleda, izmjene akata i pravila. Mislim da smo djelomično ublažili tu činjenicu, a u ovom trenutku interventni veterinarski timovi pomažu svojih kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ja im zaista upućujem iskrenu i veliku zahvalu jer ulažu veliki napor - poručila je ministrica Vučković.