Tomislav Ćorić i Milorad Batinić Foto: B. Težak

Iz EU i nacionalnih izvora Ivancu stiže 162,66 milijuna bespovratnih kuna

VV | 11.6.2020. u 10:23h | Objavljeno u Aktualno

Od prihvatljivih troškova koji iznose 173,04 milijuna kuna, 70% sredstava osigurano je iz EU fondova, po 20-ak milijuna izdvajaju državni proračun i Hrvatske vode, a 10,3 milijuna osigurat će Grad Ivanec

U ivanečkoj Gradskoj vijećnici u srijedu je, 10. lipnja, potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje sustava odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracije Ivanec. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i direktor Ivkom – voda Mladen Stanko.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 216,3 milijuna kuna. Prihvatljivi troškovi iznose 173,04 milijuna kuna, a od toga iz EU Kohezijskog fonda Ivancu stiže bespovratnih 121,1 milijuna kuna ili 70% posto.

ugovor2-aglomeracija-100620.jpg

Ostalih 30% ili 41,56 milijuna kuna osigurat će se iz proračuna RH i iz budžeta Hrvatskih voda koji će izdvojiti po 20-ak milijuna kuna, dok će dio sredstava i to 10,38 milijuna kuna za ovu investiciju izdvojiti Grad Ivanec.

- Realizacijom ovoga projekta će se građanima Ivanca i svih naselja u obuhvatu omogućiti konačno rješenje pitanja komunalne odvodnje. Njime ne samo da će biti rekonstruirana sadašnja mreža odvodnje, već će biti izgrađeni i novi sustavi u više naselja, uključujući i transportne mreže otpadnih voda do pročistača te ispuštanje čiste vode u Bednju. Njime ćemo dati i ogroman zamah građevinskom sektoru. Čestitam gradonačelniku Batiniću i cijelom timu na ovom golemom projektu i želim im uspjeh u izvođenju radova koji moraju biti završeni najkasnije do listopada 2023. godine, a naravno da bismo željeli da to bude i ranije – poručio je u Ivancu ministar Ćorić.

- U sklopu Aglomeracije bit će izgrađen i uređaj za pročišćivanje otpadnih voda kojim će se zaštititi sliv rijeke Bednje. S Varkomom smo riješili pitanje odlaganja mulja s pročistača Ivanec. Bednja nije rijeka s puno vode, ali područje uz rijeku karakterizira gusta naseljenost, a ovime ćemo je ekološki zaštititi – izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Z. Đuroković.

Izuzetno ponosan na ovaj projekt jest i direktor Ivkom – voda Mladen Stanko.

- Zahvaljujem Hrvatskim vodama i cijelom projektnom timu s kojim smo odradili bezbroj sastanaka i rješavali brojne probleme i izazove. Ivkom je mala tvrtka, sa samo 19 zaposlenih, ali pred njom su – što započete, a što pred ugovaranjem – investicije vrijedne blizu 200 milijuna kuna. Za projekt Aglomeracije već smo raspisali nekoliko natječaja (za upravljanje projektom, za kupovinu komunalne opreme, nadzor) te i prije nego što smo „lopatu zabili u zemlju“ potrošili 5 milijuna kuna vlastitih sredstava – rekao je direktor M. Stanko.

ugovor8-aglomeracija-100620.jpg

- Ovo je najveća investicija na području grada Ivanca od osnutka RH. Njenom realizacijom će pokrivenost gradskog područja sustavom odvodnje s postojećih 46% doći do gotovo 80%. Za ona naselja koja nisu ušla u obuhvat Aglomeracije Ivanec također ćemo aplicirati projekte odvodnje na odgovarajuće natječaje, kako bi pokrivenost gradskog područja sustavom odvodnje dosegnula 93% - izjavio je gradonačelnik Batinić.

Svečanosti potpisivanja ugovora nazočili su i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik Županijske skupštine Anđelko Runac, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić, dogradonačelnik Ivanca Branko Putarek, pročelnik UO za komunalne poslove Grada Ivanca Stanko Rožman, načelnici općina Maruševec, Klenovnik i Donja Voća Damir Šprem, Mladen Blaško i Kruno Jurgec i dr.

Prije potpisivanja ugovora, domaćini su iza zatvorenih vrata održali kraći radni sastanak s gostima. Tom prilikom je gradonačelnik izrazio zadovoljstvo suradnjom Grada Ivanca na brojnim projektima koje provodi u suradnji s resornim ministarstvom i Hrvatskim vodama. Na lokalnoj razini osobito je pohvalio višegodišnju dobru suradnju VGO za Muru i gornju Dravu i s njenim direktorom Danijelom Bunićem.

Direktor Ivkom – voda M. Stanko i direktori Ivkoma d.d. Edo Rajh goste su informirali projektima koje provode kao i onima koje namjeravaju aplicirati na pojedine javne pozive i natječaje.

ugovor12-aglomeracija-100620.jpg

ugovor10-aglomeracija-100620.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci