Ivanec uskoro dobiva punkt posebnog dežurstva liječnika obiteljske medicine Foto: Ilustracija

Ivanec uskoro dobiva punkt posebnog dežurstva liječnika obiteljske medicine

| 10.9.2018. u 16:04h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon gotovo godinu dana otkako u Ivancu više nije 24 sata na dan prisutna medicinska sestra, problem bi se mogao riješiti organizacijom posebnog dežurstva liječnika obiteljske medicine.

Na radnom sastanku održanom 23. kolovoza između gradonačelnika Grada Ivanca Milorada Batinića i ravnatelja Doma zdravlja Renata Podbojca, dogovoreno je opremanje punkta posebnog dežurstva potrebnom opremom sukladno važećim pravilnicima te način financiranja, a uskoro bi se trebao potpisati i Sporazum.

Kako je napomenuo Batinić, u gradskom je proračunu osigurano oko 70.000 kuna za opremanje punkta posebnog dežurstva.

- Ukoliko će biti potrebno, rebalansom će se izdvojiti i do 100.000 kuna za kupnju opreme. Naravno, ovo posebno dežurstvo nije cjelovito rješenje, jer je zakonski ograničeno do 20 sati navečer. Trebalo bi se ići u izmjene zakona da bi liječnici obiteljske medicine imali takvu vrstu aktivnih i pasivnih dežurstava i tada bi se mogli prevenirati eventualni neželjeni slučajevi. Tim izmjenama bi se trebalo omogućiti da se aktivira ili aktivno ili pasivno dežurstvo u svim danima, 24 sata. To bi tada bilo optimalno za ivanečko područje kojem gravitira gotovo 40.000 ljudi. Smatram da to nije nikakav nadstandard ili luksuz, već nasušna potreba. O tome govorimo već godinu dana - upozorio je Batinić.

Punkt posebnog dežurstva uspostavit će se na adresi Varaždinska 4a u Ivancu, u zgradi Doma zdravlja, na koju je suglasnost dala i Varaždinska županija te je pribavljeno i pozitivno mišljenje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Posebno dežurstvo propisano je odredbom Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, na način da se ono provodi u djelatnosti opće/obiteljske medicine, subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom u vremenu od 8 do 20 sati.

Više o punktu posebnog dežurstva u Ivancu pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...