ISTRAŽUJEMO Kakav se otpad skladišti i obrađuje u Miškininoj 59 u Varaždinu

| 7.5.2018. u 13:36h | Objavljeno u Aktualno

Kakav se to otpad obrađuje u pogonu tvrtke Tipos Resurs j.d.o.o. u ulici Mihovila Pavleka Miškine 59, odnosno na istočnom ulazu u Varaždin? Balira li se i što, odnosno je li riječ o komunalnom otpadu ili nekom drugom koji zaudara? Pitanja su to koju je u našu redakciju uputio čitatelj (podaci poznati redakciji), a koja smo postavili i rukovodstvu navedene varaždinske tvrtke.

Naime, tvrtka Tipos resurs je registrirana za trgovinu i posredovanje otpadnim sirovinama, odnosno za skupljanje otpada za potrebe drugih, prijevoz otpada za potrebe drugi, posredovanje u organiziranju oporabe i/ili zbrinjavanja otpada u ime drugih i drugo, a djelatnost obavlja u Miškininoj ulici. To je začudilo neke građane, koji su vidjeli hrpe otpada u dvorištu tvrtke.

Kako nam je pojasnio voditelj pogona Tipos Resursa Josip Šincek, “hrpe otpada” koje se mogu trenutno vidjeti u pogonu tvrtke otpadna su plastika koju tvrtka skuplja, drobi i izvozi van. Naglašava da nema govora da se u pogonima Tipus resursa obrađuje ili skladišti komunalni otpad te kako se iz pogona zbog toga ne šire nikakvi mirisi.

- Kroz cijelu godinu skupljamo plastiku, a zatim je tijekom proljeća i ljeta sortiramo, meljemo i izvozimo. Plastiku nabavljamo od privatnih tvrtki, dakle radi se o industrijskom otpadu poput folija, kanistera, bačvi... Nemamo niti jedan ugovor s nekim gradom ili nekom drugom jedinicom lokalne samouprave, jer nemamo veze s komunalnim otpadom. To ne radimo niti za to imamo dozvole - kazao nam je Josip Šincek.

Ukazuje da pogon nema velike kapacitete, no da je plastika specifična po tome što je vrlo voluminozna, a lagana. Zato se, kaže, čini da imaju velike količine otpada, no težinski to nije tako.

- Ono što bi nekoga moglo “bosti u oči” je naizgled velika količina otpada koja je trenutno u našem dvorištu, ali radi se o otpadu koji je vrlo voluminozan, a male je težine. Dakle mi trebamo skupiti jako velike količine folije ili nekog drugog plastičnog materijala da bi skupili za kamion materijala za prodaju. Ipak, kod nas to sve jako brzo i mi što skupimo, to meljemo i vozimo van - kazao nam je Šincek.

Posebno naglašava da gotovo sto posto plastike izvoze...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u