Vidljivo je da je 2015. godina bila prekretnica što se tiče zamaha građevinskih aktivnosti u Varaždinu Foto: Krešimir Đurić

INVESTICIJE Građevinskih dozvola sad dvostruko više nego 2013.

Maja Grbić Alimanović | 10.12.2018. u 15:49h | Objavljeno u Aktualno

Iako zasad nema potvrde da će Hyundai na širem području Varaždina graditi tvornicu autmobila, to ne znači da se u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji ništa ne gradi.

Zapravo je ove godine na području Varaždina izdano dvostruko više građevinskih dozvola nego prije pet godina. Nakon velike recesije od prije desetak godina, koja je desetkovala gradilišta, trendovi se posljednjih godina mijenjaju, pa u varaždinskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo posljednjih mjeseci ima dana u kojima zaprime i do pet novih zahtjeva za građevinskom dozvolom, dok bi ranijih godina toliko zahtjeva jedva primili tijekom cijeloga tjedna.

Gledajući posljednjih pet godina, situacija je sljedeća: u 2013. godini podneseno je 64 zahtjeva za građevinskom dozvolom, 2014. godine 65 zahtjeva, 2015. godine 110 zahtjeva, a 2016. i 2017. godine podneseno je 115 zahtjeva. Do početka prosinca 2018. godine podneseno je 127 zahtjeva, ali se očekuje da će ih do kraja ove godine biti ukupno oko 140, što je više nego dvostruko u odnosu na prije pet godina.

- Vidljivo je da je 2015. godina bila prekretnica što se tiče zamaha građevinskih aktivnosti u Varaždinu, kada se broj zaprimanja zahtjeva naglo povećao i od tada neprestano raste - ističe Damir Mikulić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo.

I na području Varaždinske županije prekretnica je bila 2015. godina, kad je broj zahtjeva za izdavanjem građevinskih dozvola znatno porastao u odnosu na prethodne godine. Prema podacima županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša 2014. godine zaprimljeno je 366 zahtjeva, a 2015. godine ta je brojka skočila na 428. Naredne je dvije godine, 2016. i 2017., zaprimljeno gotovo 500 zahtjeva, no ove se godine osjeća lagani pad tako da ih je do prosinca zaprimljeno 410. U Gradu Varaždinu se oko 40 posto izdanih građevinskih dozvola odnosi na pravne osobe tj. tvrtke koje grade veće građevinske objekte, uglavnom stambene zgrade, poslovne prostore, proizvodne pogone ili javne objekte. Ostale se dozvole odnose na fizičke osobe koje grade ili obnavljaju obiteljske kuće.

Sve o investicijama koje se trenutno realiziraju, ili se tek planiraju realizirati na našem području, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti