Intervju: Bernarda Cecelja otkriva daljnje planove za razvoj turizma u Varaždinskim Toplicama

| 4.11.2019. u 16:01h | Objavljeno u Aktualno

Kako je nedavno izračunala, poduzetnica Bernarda Cecelja posljednjih je godina prikupila 60-ak zlatnih medalja za svoj rad. Priznanja je ponajviše dobivala za inovacije tvrtke Bernarda - kreveti i madraci, za žensko poduzetništvo i izvoz. Najnovija priznanja dobila je nedavno u Srbiji te na sajmu inovacija u Nurnbergu.

Iako je u proizvodnji madraca više od dva desetljeća, posljednjih je godina puno energije usmjerila u novi projekt, koji je za nju puno više od dobre poslovne prilike. Prije tri godine počela je kupovati uglavnom derutne nekretnine u južnom dijelu Varaždinskih Toplica i pretvarati ih u obnovljene ili nove turističko-ugostiteljske objekte. Kako je već nebrojeno puta istaknula, Varaždinske su Toplice njezin rodni grad i želja joj je vratiti barem djelić njegova nekadašnjeg sjaja i živosti. Blagodati termalne vode poznatog lječilišnog centra smještenog na romantičnom brežuljku varaždinsko-topličkog gorja poznavali su još i stari Rimljani, a u doba Austro-Ugarske monarhije tu je bilo čak pet kupališta, ističe naša sugovornica koje je dosad u Toplicama preuredila stari pansion te nekadašnju štalu i stari mlin obnovila i pretvorila u restoran.

Varaždinske su Toplice oduvijek bile sinonim za lječilište i termalnu vodu. Odrasli ste u Toplicama, jeste li odlazili na kupališta, kako je tada izgledao grad?
– Još i danas postoji pučka kupelj gdje smo se mi kao djeca kupali. Moja je mama radila u bolnici i svi su se zaposlenici i članovi njihovih obitelji mogli tamo besplatno kupati. Sjećam se i da smo tu vodu u kantama nosili doma, jer smo stanovali u blizini, a vodovoda nije bilo sve do 1974. godine. Svi smo imali bunare, a za pranje suđa i veša koristili smo termalnu vodu. Kad bi se ohladila, onda smo je i pili. Toplice imaju i “prališća”, kamene kade u kojima se plavi i pere veš. I danas postoje, no više kao turistička atrakcija, ali ih neki mještani i dalje koriste.

Uskoro otvarate drugi restoran u Toplicama i to u zgradi s povijesnom pričom. Nekad je to bila Ivanova kupelj pa poznati restoran “Tonimir”, a sad ga pretvarate u talijanski restoran-pizzeriju Bernarda.
– Zgrada je nekad bila u vlasništvu Bolnice, prošla je kroz ruke nekoliko vlasnika i sad smo je preuzeli i kompletno renovirali. Otvorenje kafića planiramo 11. studenog, a u prosincu otvaramo restoran i pansionski dio tj. sobe na katu. U sklopu kafića imat ćemo slastičarnicu. U ponudi će biti pizze prema recepturama odličnog varaždinskog pizza-majstora koji je otišao raditi u Zagreb i sad ga vraćamo doma. Slično kao i u prvom restoranu, hrana se bazira na sezonskoj ponudi i domaćim namirnicama. Zimi nemamo rajčice jer ih tada jednostavno nema, ali zato imamo svoje vrtove, ribnjak i perad.

Kako teku radovi na hotelu, kad planirate otvorenje?
– Za kraj sljedeće godine. Mislili smo da ćemo hotel završiti krajem ove godine, ali pripadamo pod staru gradsku jezgru i konzervatori tu imaju svoju riječ pa na dijelu parkinga, ispred hotela, moramo vratiti nekoliko starih kuća. Nakon hotela idemo u fazu 2 tj. rekonstrukciju starih kuća, tako da se nadamo da ćemo krajem 2020. godine biti otvoreni za goste.

Iako je na području Varaždina i cijele županije sve više smještajnih objekata još uvijek nema adekvatnog prostora za razvoj kongresnog turizma. Planirate li investicije i u tom smjeru?
– Nedavno smo od T-Hrvatskog Telekoma kupili zgradu nekadašnjeg vatrogasnog doma. Stražnjim dvorištem ta je zgrada povezana s parcelom na kojoj gradimo hotel. Planiramo je obnoviti i na katu izgraditi dvoranu sa 200 do 250 sjedećih mjesta i povezati je s hotelom tako da će se i kod nas moći održavati kongresi. U hotelu će biti 60-ak duplih ležajeva, što znači da ćemo moći odjednom smjestiti oko 120 gostiju u hotelu, uz smještajne kapacitete u dva pansiona.

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci