I TOGA IMA Jerovečka deponija i dalje zatvorena za varaždinsku Čistoću, unatoč naredbi i kaznama od 125.000 kn

| 2.8.2021. u 17:11h | Objavljeno u Aktualno

Komunalni otpad, koji se svakodnevno prikuplja na području Varaždina i još 14 općina nije se počeo odlagati na odlagalištu u Jerovcu prošlog tjedna, kao što se to nije ni početkom godine, kada se prvi put pojavila ta mogućnost.

Umjesto toga, stizala su negodovanja i oštre prozivke, i to ne samo na odluke nadležnog ministarstva, već i nalog inspekcije, budući da je izrekla ozbiljne kazne i naredila podizanje rampe. No, uzalud, barem kako se sada čini.
Ivkomu kazna 100.000, direktoru 25.000 kn

- Do danas nije – i neće! – na deponij ući nijedan kamion varaždinske Čistoće. Rampa u Jerovcu ostaje spuštena i nikakve kazne, prijetnje i ucjene to neće promijeniti!, poručili su odlučno iz Grada Ivanca prošlog tjedna, nakon što što je postao očit rezultat inspekcijskog nadzora, koji je Inspekcije zaštite okoliša Državnog inspektorata provela nad Ivkomom, komunalnim poduzećem, koje upravlja odlagalištem Jerovec. A taj rezultat nije nimalo bezazlen, sudeći po onome što tvrde u Državnom inspektoratu.

- Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je trgovačko društvo postupalo protivno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Odluci o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagalištima u RH, odgovorili su nam iz Državnog inspektorata u vezi nadzora provedenog početkom srpnja i naredbe, koja je u Ivakomu zaprimljena 19. srpnja.

Iako javnosti nije dostupna, ipak se doznalo da je inspektor zaštite okoliša Roberta Roceka naložio Ivkomu da u roku od 8 dana mora na odlagalištu u Jerovcu započeti s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada iz Varaždina i 14 okolnih gradova i općina Varaždinske županije. Da se misli ovaj put ozbiljno, zorno govore visoke novčane kazne: 100.000 kuna Ivkomu i 25.000 njegovom direktoru Edi Rajhu, koji se mogu na to žaliti, ali žalba ne odgađa izvršenje!
Kazna zbog neposluha

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...