I Budimo grad o poskupljenju vrtića u Varaždinu: neka građani jedu kolače Foto: Ilustracija/Arhiva VV

I Budimo grad o poskupljenju vrtića u Varaždinu: neka građani jedu kolače

VV | 11.9.2023. u 20:58h | Objavljeno u Aktualno

- Kad smo prije više od dvije godine, između dva kruga izbora za gradonačelnika, dali podršku Nevenu Bosilju te je zahvaljujući i toj podršci ostvario prednost od 169 glasova te postao gradonačelnik, to smo učinili s punim povjerenjem u njegova obećanja o promjenama (na bolje) koje će nova vlast donijeti. S punim povjerenjem da su, ako ništa drugo, pojmovi poput “transparentnosti”, “zakonitosti”, “participativnosti građana” i “odgovornosti” vrijednosti koje će on osobno i njegova stranka, usprkos svemu, zastupati. I službeno i neslužbeno, kleli su se u njih - podsjeća Dubravka Novak iz platforme Budimo grad.

Navodi kako smo dvije godine kasnije opet na početku.

- Opet imamo gradsku vlast koja “transparentnost” hini, “zakonitost” joj je važna samo kad se poklapa s političkim interesima SDP-a (ili ih netko pritisne), “participativnost građana” se ismijava i, između ostalog, želi zakopati ukidanjem mjesnih odbora, a “odgovornost” odnosno pozivanje na nju se očito koristi po principu “ne diram ja tvoje jer onda ni ti ne buš diral moje”. U posljednjih nekoliko tjedana opet su samovoljno donesene ili najavljene neke vrlo ozbiljne odluke koje će imati vrlo ozbiljne posljedice na živote Varaždinki i Varaždinaca, prije svega kroz dodatno pražnjenje njihovih džepova - navodi i dodaje kako se prvo dogodila (pre)mala bura oko prijedloga povećanja cijena sakupljanja komunalnog otpada. 

- Igranje postocima poskupljenja manje je važno, ono što je bitnije da nema praktički nikakvog obrazloženja za prijedlog povećanja cijena. Obrazloženje ne može biti formulirano frazom “sve je poskupilo”, niti tvrdnjama da je MBO zbrinjavanje skuplje od zakapanja jer je broj varijabli koje utječu na cijenu mnogo veći. Kao što smo tvrdili kad smo se izborili za javnu raspravu o prijedlogu rješavanja baliranog otpada, građani nisu glupi. Sposobni smo shvatiti i popis mjera koje su Čistoća i Grad poduzeli da se, ako je već dokazano nužno, povećanje cijena smanji na najveću moguću mjeru. Kao što je to, primjerice napravio Prekom. Kad bi takvi popisi postojali - ističe Novak i kaže kako prostora za intervencije u cijene, povećanjem učinkovitosti poslovanje sigurno ima.

Drugi, još ozbiljniji sluča, ističe Novak,j je odluka gradonačelnika Bosilja oko promjene cijena dječjih vrtića.

- Ta odluka, donesena potajno, bez ikakve javne komunikacije i bez ikakvog objašnjenja vrtiće poskupljuje za čak 37% (za jedno dijete), preko 54% za drugo i svako sljedeće dijete odnosno čak okrutnih, socijalno i emocionalno potpuno neosjetljivih 96% za djecu s teškoćama u razvoju. Nikakva najava, nikakva javna rasprava, nikakvi susreti s građanima, ništa. Potpis gradonačelnika i točka. Neka ljudi jedu kolače. Točno je da gradonačelnik Bosilj ima zakonske ovlasti sam donijeti tu odluku. No, ovlasti su jedno, ali društvena i moralna odgovornost političara je nešto sasvim drugo - kaže Novak.