HZMO objavio iznose i datume isplate novog energetskog dodataka umirovljenicima Foto: Pixabay / ilustracija

HZMO objavio iznose i datume isplate novog energetskog dodataka umirovljenicima

Varaždinske vijesti | 14.9.2022. u 10:46h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Odlukom Vlade RH o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena od 8. rujna, propisani su uvjeti za isplatu jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju, koji imaju prebivalište u Hrvatskoj i koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec kolovoz 2022.

Kako su napomenuli iz HZMO-a, riječ je o sljedećim kategorijama korisnika mirovina:

- korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja

- korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti), ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna

- korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna.

Iznos jednokratnog novčanog dodatka određuje se prema iznosu mirovine.

Stoga će se korisnicima kojima isplaćena mirovina iznosi:

- do 1.850 kuna - isplatiti jednokratno novčano primanje u iznosu od 1.200 kuna
- od 1.850,01 do 2.350 kuna - 900 kuna
- od 2.350,01 do 3.350 kuna - 600 kuna te
- od 3.350,01 do 4.360 kuna - 400 kuna.

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u listopadu 2022.

- Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu 2022. Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) do 30. studenoga 2022. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca (koji će biti dostupan na web-stranici HZMO-a) ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine - napominju iz HZMO-a.