Premijer Plenković predstavio mjere pomoći, cijene plina ograničene do 1. travnja 2023., objavljene cijene struje

Varaždinske vijesti | 8.9.2022. u 11:41h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici hrvatske Vlade premijer Andrej Plenković i ministri predstavljaju paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata, prenosi portal N1 televizije.

Taj će paket mjera, kako je ranije najavljivao premijer, “biti pravedan, snažan i sveobuhvatan, obuhvaćati će cijene struje i plina, te limitirati rast cijena određenih proizvoda.”

Prva mjera - ublažavanje rasta cijena električne energije

Plenković je predstavio mjeru za ublažavanje rasta cijena struje. Mjera pokriva vrijeme od 1. listopada do 1. ožujka iduće godine. "Kućanstva koja će potrošiti energije do 2500 kilovatsati potrošit će 59 eura megavatsat. Ono što potroše povrh toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat", rekao je Plenković.

Druga mjera - ublažavanje rasta cijena plina

Što se tiče cijene plina, cijene su ograničene do 1. travnja 2023. godine.

Pokazao je i što se događa s cijenama plina i struje na europskom tržištu i usporedio ih sa cijenama u Hrvatskoj. "Više od nekoliko puta cijena je povoljnija nego što bi bila da nije bilo svih onih mjera koje poduzimamo", rekao je Plenković.

Rekao je da ministar Davor Filipović ide u Bruxelles, gdje će s europskim ministrima raspravljati o rastu cijena energenata.

Bez cjelovitog europskog rješenja nije realno da ijedna vlada nađe samo stalno rješenje. Zato ćemo zastupati rješenje koje treba na zajednički način omogućiti i građanima i gospodarstvu da dugoročnije prebrode ovu krizu s rastom cijena. Hrvatska će sa svojom infrastrukturom moći doprinijeti dosta, rekao je Plenković.

Treća mjera - snižavanje cijena toplinske energije

Svjesni smo da smo trebali ići i na ograničenje cijena toplinske energije. "Riječ je o mjeri koja obuhvaća preko 160.000 kupaca. Idemo za tim da bude nepromijenjena cijena toplinske energije u ogrijevnoj sezoni", rekao je Plenković.

Posebne mjere - ograničavanje cijena osnovnih namirnica

Imamo i drugi dio našega paketa, o kojem smo govorili, koji smo najavili, a on se tiče ograničavanja cijena osnovnih namirnica. Došlo je do ogromnoga rasta cijena osnovnih namirnica. Mi smo nakon konzultacija i s proizvođačima i s trgovačkim lancima dogovorili da ćemo sljedeće proizvode limitirati, rekao je Plenković.

Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso. Ukupno će proizvodi biti 30 posto jeftiniji.

n1_cijene_08092022.jpg

Izvor:N1

Mjere za ugrožene građane

Povećat će se i socijalne naknade.

"Kad kažemo da nikoga ne ostavljamo po strani, onda ovaj slajd pokazuje da brinemo za sve", rekao je Plenković.

Mjere za umirovljenike

Predstavio je i mjere za umirovljenike. Ići će se za mjerom koja je sadržana u jednokratnoj naknadi, energetski dodatak za 690 tisuća umirovljenika s mirovinom do 4.360 kuna.

Povrh toga, idu s prijedlogom da se od 1. siječnja 2023. godine najniža mirovina poveća za tri posto. Obuhvatit će 278 tisuća korisnika, a vrijednost mjere je 200 milijuna kuna.

Povećat će se i naknade za nezaposlene.

Mjere za roditelje

Ići će se i s isplatom posebnog novčanog primanja po obiteljima, ovisno o broju djece.

IZVOR: N1

dodatak_za_djecu.jpg

Vodi se i računa o studentima, ići će i potpore studentima i studentskim centrima.

Mjere za energetsku obnovu

Bit će i mjera za energetsku obnovu.Želimo povećati udio obnovljivih izvora energije. Praktički smo u ravnini s Danskom po potrošnji iz obnovljivih izvora energije, rekao je Plenković.

Ima i mjera za kredite poduzećima.

Rezime mjera

Nitko nije ostavljen po strani, omogućit ćemo mirnu jesen i zimu, rekao je Plenković.Država je osigurala sredstva, zaštitit ćemo građane, osigurati nesmetano funkcioniranje javnih službi i gospodarstva.

Krećemo dugoročno sa snažnijim ulaganjem u obnovljive izvore energije kako bismo radili na energetskoj neovisnosti Hrvatske. Šaljemo poruku o odgovornosti i poruku štednje energije. To što smo napravili iskorak, ne znači da istodobno ne računamo na racionalnost baš svakog pojedinca.

Svi se u ovim okolnostima trebaju držati vrlo jasnih preporuka koje smo donijeli u srpnju. Stoga, svaka ušteda energije jača našu otpornost i omogućava da pomognemo onima kojima je to najpotrebnije, rekao je Plenković.

Saboru ćemo predložiti poseban porez na dobit, s dodatnim oporezivanjem onih poduzeća koja ostvaruju značajnu dobit, a koja je narasla posebno u vremenu krize, rekao je Plenković.

Kad se sve zbroji, donosimo do iznosa od 21 milijardu kuna, rekao je Plenković, dodavši da je vrijednost mjera u Hrvatskoj 6,3 posto u odnosu na BDP, što je znatno više nego u ostalim europskim zemljama, naglasio je Plenković, a prenosi portal N1 televizije.