HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove Foto: VV arhiva / ilustracija

HUP poziva lokalne samouprave da nastave s investicijama i smanje svoje troškove

Varaždinske vijesti | 21.4.2020. u 18:39h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) je putem svojih regionalnih ureda uputila apel svim županijama, gradovima i općinama da ne zaustave investicije i da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, okrenu lokalnim poduzetnicima.

HUP ističe da je trenutna situacija mnogobrojnim tvrtkama značajno smanjila poslovne aktivnosti, a nekima i u potpunosti zaustavila poslovanje, zbog čega je važnije nego ikad poticati i sačuvati razinu lokalne potrošnje i kroz nju održati lokalnu ekonomsku aktivnost.

- Poslovanje mnogih poduzeća ovisi o javnim pozivima i javnim nabavama gradova, jedinica lokalne i regionalne samouprave te ostalih poduzeća kako u privatnom tako i u državnom vlasništvu. Nije realno za očekivati da će se cijene proizvoda i usluga, kao i plaće radnika ponovo prilagoditi realnim ekonomskim varijablama nakon krize, tj. to nije moguće u održivom vremenskom razdoblju i bez značajnih posljedica, koje će biti izazivane smanjenjem proizvodnje i povećanjem nezaposlenosti. Shodno tome, zaposlenost najviše ovisi o visini investicija, prilikom čega su privatne investicije dovoljne za punu zaposlenost samo u fazama gospodarskog rasta, dok se u vrijeme krize privatni kapital povlači, a često bude i „zamrznut“ - ističu iz HUP-a.

- Jedino kroz zajedničku sinergiju, aktivnu i otvorenu suradnju lokalne uprave i samouprave s domaćom industrijom možemo zaustaviti krizu i omogućiti poduzetnicima da zarade svoje plaće. Ono što poduzetnici žele je mogućnost da mogu nastaviti s radom i sami zaraditi za plaće svojih radnika, za održavanje i razvoj poslovanja i za razvoj lokalne zajednice u kojoj djeluju - izjavila je Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca.

HUP također apelira na jedinice lokalne uprave i samouprave da preuzmu dio odgovornosti te rasterete gospodarstvenike i otpišu sva lokalna davanja za poduzetnike koji ne rade ili rade sa znatno smanjenim opsegom poslovanja.

Sanja Ostroški, direktorica HUP - Regionalnog ureda Varaždin kazala je da je većina jedinica regionalne i lokalne samouprave, ovisno o svojim mogućnostima, usmjerila određena rasterećenja prema gospodarstvu kako bi doprinijeli ublažavanju kriznog stanja.

- Pozdravljajući takve odluke poduzetnici i poslodavci ističu da ne žele živjeti na subvencijama i potporama, već traže da se im se ustupe ona rasterećenja koja će stvoriti uvjete i okruženje pod kojima mogu nastaviti svoje poslovnih aktivnosti iz kojih mogu samostalno podmiriti sve obveze, pa tako i sva potrebita javna davanja i plaće prema radnicima. Stoga apeliramo da regionalne i lokalne zajednice pomno propitaju sve svoje potencijale, mogućnosti i granice unutra kojih mogu pružati daljnju podršku kako bi maksimalno rasteretili sve poslovne subjekte bez kojih neće biti oporavka u zajednicama. Kriza se može prevladati jedino u uskoj sinergiji i uvažavanju i pružanju podrške onima kojima je ista neophodna i jačanju onih koji mogu i trebaju iznjedriti oporavak - napomenula je Ostroški.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci