Hrvatsku avionom napustilo deset Poljaka

Varaždinske vijesti/HRT | 10.8.2022. u 15:09h | Objavljeno u Aktualno

Iako su očevid i obdukcija tijela poginulih putnika završeni, još traje vještačenje autobusa. Prema pisanju medija - neki su putnici prije udara u metalnu ogradu čuli zvuk poput puknuća gume, no je li tehnički kvar uzrok nesreće, pokazat će istraga.

U bolnicama na sjeveru zemlje još se oporavlja devetero pacijenata koji su izvan životne opasnosti, a Hrvatsku je avionom napustilo deset Poljaka - dva iz Varaždina, jedan iz Čakovca, a ostali iz Zagreba, izvjestio je HRT na svom portalu.

Kako je u HTV-ovom podnevnom Dnevniku javila Iva Vukadin, u zagrebačkim bolnicama odmah nakon nesreće hospitalizirano je 19 osoba, a pušteno ih je sedmero.

U Klinici za traumatologiju smješteno je najviše ozlijeđenih putnika, njih osmero, a danas ih je pušteno petero. Dva vozila sanitetskog prijevoza došla su po poljske putnike te su ih prevezla do zračne luke.

 U KBC-u Zagreb smješteno je petero pacijenata, a danas je otpušten samo jedan. Ista situacija je u KB-u Dubrava, gdje je također otpušten jedan pacijent, a u toj bolnici danas se još odvijaju i neke dodatne operacije pacijenata.

U zagrebačkim bolnicama svi su pacijenti stabilno, njihovo stanje se poboljšava, no njihovo daljnje liječenje i oporavak trajat će još sigurno nekoliko tjedana - i onih koji su ostali u hrvatskim bolnicama i onih koji su pušteni na kućno liječenje u Poljsku.

- Ovisno o razvoju situacije, dvoje od troje možda će ostati još ovaj tjedan u jedinici intenzivnog liječenja, kad se njihovo zdravstveno stanje stabilizira kompletno, premještaju se na odjel, zatim se dogovara daljnji njihov premještaj u matičnu zemlju, rekao je specijalist opće kirurgije, ortopedije i traumatologije, Klinika za traumatologiju Mario Malović, dr. med.

Oko podneva u MZL Zagreb spustio se poljski vojni zrakoplov, koji je transportirao desetero poljskih pacijenata nazad u njihovu domovinu. Među njima je i jedna od dvije pacijentice iz čakovečke Županijske bolnice Barbara Szafranska, koja je za HRT iznijela svoje potresno svjedočanstvo o nesreći.

Ozlijeđeni putnici smješteni su i u Opću bolnicu Varaždin, čiji je ravnatelj Damir Poljak rekao da je dvoje najteže ozlijeđenih sada stabilno.

Što se tiče samog uzroka nesreće, razne informacije kolaju posljednja 24 sata. Tako su mediji objavili svjedočanstvo svećenika koji je sjedio na predzadnjem sjedalu, koji kaže da je netom prije udara u metalnu zaštitnu ogradu čuo zvuk poput puknuća gume na autobus.

No, moramo naglasiti da vještačenje autobusa još traje i tek nakon njega znat će se točan uzrok nesreće.

 Kirurg Dragan Krištofić iz čakovečke bolnice rekao je za HRT da se dvije pacijentice s teškim tjelesnim ozljedama koje su zbrinuli uspješno oporavljaju.

 - Jedna pacijentica putuje avionom za Poljsku, dok druga pacijentica ostaje do daljnjega kod nas na liječenju. Ona je isto stabilna, isto do kraja tjedna planiramo otpust na kućno liječenje, dodao je.