HRAST: Varaždin se ne može pohvaliti niti jednim značajnijim projektom

vv | 13.1.2017. u 12:18h | Objavljeno u Aktualno

Oko "pada" proračuna za 2017. i privremenog financiranja, danas su se očitovali i HRAST-ovi gradski vijećnici Ladislav Ilčić i Krunoslav Burek.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Temelj demokracije je postojanje vladajuće većine i oporbe. To je dobro i zdravo za društvo. Kad vladajući ne vode dobro grad, moguće je i dobro da izgube većinu, što se u Varaždinu dogodilo već prije više od godinu dana, a sad postalo očito padom gradonačelnikovog prijedloga proračuna. S obzirom da su redovni izbori za četiri mjeseca, nema prijevremenih izbora već se kroz privremeno financiranje ili kroz vladinog povjerenika nastavlja svako redovno djelovanje Grada. Zakonodavci su mislili na dobrobit lokalnih sredina i ništa se strašno neće dogoditi: nema razloga da ne bude Špancirfesta, nema razloga da Varaždinske barokne večeri dobiju manje novaca nego proteklih godina, nema razloga da sportaši dobiju manje novaca nego proteklih godina. Novi projekti će se odraditi nekoliko mjeseci kasnije.

Naravno da bi bilo bolje da je Varaždin imao uspješnog gradonačelnika. No, obzirom da tome nije tako, dobro je da postoje demokratske prakse promjene. Ništa nije dramatično za Grad. Dramatičan je samo doživljaj gradonačelnika Habuša nakon što je podvučena konačna crta njegovog petogodišnjeg upravljanja Gradom: ne samo da nije riješio glavne probleme Grada, poput baliranog otpada, već je taj problem i povećao koncesijom u 2012. godini, koje bi se sad rado riješio. Za razliku od primjerice Šibenika koji će, zahvaljujući u velikoj mjeri Hrastovom saborskom zastupniku Zekanoviću, ove godine uprihoditi 73 mil. kuna iz EU fondova, Varaždin se ne može pohvaliti niti jednim značajnijim projektom, pa ni EU projektom.

Hrast od početka svog mandata nije bio zadovoljan programom i radom ove gradske uprave i konzistentno je bio konstruktivna oporba, vrijedno radeći u odborima i u samom Gradskom vijeću te dajući konstruktivne prijedloge. Pozivamo sve, pa i gđu Martinčević da razumno ocjenjuje ponašanje vijećnika, da u toj ocijeni ne gleda samo sebe već i druge. U tom slučaju ne bi samu sebe nazvala jedinom oporbom, tim više što je ona 2012. glasovala za toliko štetnu koncesiju za zbrinjavanje otpada koja sad cijelom Gradu zadaje glavobolje.

Pozivamo i sve druge vijećnike da poštuju demokratske prakse koje su dobre. Gradu ne treba ni panika niti jednoumlje u spašavanju neuspješnih politika.

Označeno u