Hranić na Plenarnoj sjednici Europskog odbora regija stao u obranu Hrvata u BiH

VV | 12.7.2023. u 17:53h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski član predsjedništva Europskog odbora regija Bruno Hranić sudjelovao je na 156. plenarnoj sjednici na kojoj se raspravljalo o proširenju Europske unije s povjerenikom  Europske komisije Olivérom Várhelyijem.

Tijekom rasprave o ulozi lokalnih i regionalnih vlasti u procesu proširenja EU, dotaklo se i pitanje ulaska zemalja zapadnog Balkana u Europsku uniju. Tijekom rasprave o Bosni i Hercegovini izrijekom su spomenuti i bosanskohercegovački Hrvati kao jedan od remetilačkih faktora koji sprječavaju ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Naravno da je to izazvalo reakciju hrvatskog člana predsjedništva Brune Hranića koji se uključio u raspravu.

- Hrvatska vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem čvrsto stoji iza jedinstvene Bosne i Hercegovine i daje punu potporu njezinom ulasku u Europsku uniju. Hrvatski narod u BiH nije remetilački faktor kao što je to ovdje rečeno, stavljajući ga u isti kontekst s bosanskohercegovačkim Srbima. Naprotiv, hrvatski narod je majoriziran u svim institucijama Federacije BiH. To je posebno vidljivo kod izbora članova predsjedništva, gdje izborni zakon dozvoljava da se hrvatski član predsjedništva izabere protiv volje bosanskohercegovačkih Hrvata glasovima druga dva naroda. Hrvati u BiH su za konstitutivnost i ravnopravnost sva tri naroda u BiH, za što brži ulazak BiH u Europsku uniju, ali su isto tako protiv unitarne BiH - istaknuo je Hranić.