Hoće li preživjeti: zasad bez dogovora Varteksovih vjerovnika što je presudno za opstanak Foto: Krešimir Đurić

Hoće li preživjeti: zasad bez dogovora Varteksovih vjerovnika što je presudno za opstanak

Maja Grbić Alimanović | 5.9.2022. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Zaposlenicima Varteksa 30. kolovoza isplaćeno je 50% plaće za srpanj, dok bi ostatak trebali dobiti do 10. rujna, potvrdio nam je član Uprave varaždinske tekstilne kompanije Dražen Dobiš. Unatoč financijskim poteškoćama uzrokovanih nedavnom blokadom računa i neuspjelim dogovorom vjerovnika oko podjele prihoda od prodaje dijela nekretnina u sklopu tvornice Varteks u Zagrebačkoj ulici, kompanija bilježi dobre prodajne rezultate u maloprodaji pa u Varteksu očekuju da će time moći pokriti svoje novčane obveze u rujnu.

Iz tvrtke je posljednjih tjedana otišlo oko desetak ljudi, kaže nam Dobiš, a proizvodnja se odvija nesmetano. Prošlog su tjedna, prvo u srijedu, a potom u petak održani sastanci vjerovnika na kojem su sudjelovali predstavnici banaka; HBOR-a, Zagrebačke i Erste banke te jedan od većih dioničara Stjepan Čajić, dok se najveći pojedinačni dioničar Varteksa Nenad Bakić nije očekivao na sastanku. Kako doznajemo, tvrtka Meta nekretnine, kojoj je Bakić nedavno prodao svoja potraživanja prema Varteksu, zasad nije pokrenula naplatu preuzetih potraživanja.

Uskoro bi se trebalo doznati ima li kakvih pomaka u dogovoru vjerovnika o kojem ovisi i eventualna mogućnost obnove raskinutog predugovora s Kauflandom koji je trebao kupiti južni dio nekretnina Varteksova kompleksa i graditi rotor na tom dijelu Zagrebačke ceste. Time bi ujedno bila započela realizacija velikog projekta Varteks - urbane regeneracije, ali je sada cijeli projekt upitan, kao i budućnost jedne od rijetkih preživjelih tekstilnih industrija u Hrvatskoj.
S obzirom na situaciju, proteklih se dana spominjala i mogućnost stečaja Varteksa, no da bi do toga došlo račun tvrtke treba biti blokiran najmanje 60 dana, a plaće neisplaćene za tri mjeseca...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u