HNS: Za arene ima novca, a za škole i dvorane nema?!

V.V. | 12.12.2016. u 08:18h | Objavljeno u Aktualno

- U novom državnom proračunu nije se našlo sredstava za sufinanciranje najma škola i dvorana u Varaždinskoj županiji te Koprivničko-križevačkoj županiji. Time bi Varaždinska županija ostala bez 15 milijuna kuna na godišnjoj razini, a u problemima će se naći i pojedini gradovi i općine - upozoravaju varaždinski HNS-ovci.

HNS je u Saboru najavio amandmane, a među ostalim, predat će i amandman vezan za obvezu države da sufinancira troškove najma školskih objekata, a koja je definirana Sporazumom.

- Mi ćemo amandmanima konkretizirati svoje prijedloge dorada za ne tako skupe stvari, a vrlo bitne za jedinice lokalne samouprave, u dovršetku planova izgradnje škola, vrtića, sanacije klizišta pa i do dobrog dijela obrazovnog sustava koji nam svima treba biti fokus – najavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak tijekom rasprave o državnom proračunu.

Na problematiku oko nepoštivanja Sporazuma sklopljenog između Varaždinske županije i Ministarstva obrazovanja upozorili su i HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, kao i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a Milorad Batinić.

- Ovo je druga godina zaredom kako hrvatska Vlada odbija ispuniti svoje pravne obveze i time dovodi čitav niz jedinica lokalne samouprave u gotovo bezizlaznu situaciju. S druge strane u ovom prijedlogu proračuna imate 53 ili 54 milijuna kuna namijenjena subvencioniranju troškova izgradnje čuvenih arena. Kako je moguće da za to ima sredstava, a za škole i školske dvorane nema? To nije logika, to nije dobro, poručujete građanima time da ne moraju uopće poštivati ugovore koje su sami potpisali kad su recimo dizali kredite – rekao je Richembergh.

- Je li to politička poruka Varaždinskoj županiji i Koprivnici, politička poruka sjeveru Hrvatske odnosno građankama i građanima tog dijela RH? – upitao je HNS-ov Milorad Batinić premijera Plenkovića.

Premijer Plenković je pak rekao kako je o navedenoj temi razgovarao sa županom Predragom Štromarom te je obećao kako će se naći rješenje.

- To je problem koji ćemo riješiti samo ga sve službe koje su nadležne i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u drugim ministarstvima nastoje sagledati na kvalitetan način da ga se riješi. To je cilj. To je tema koja se u ovom trenutku analizira. Naći ćemo rješenje za to koje mora biti pravno utemeljeno. Očito je da postoje neka različita tumačenja prigodom potpisivanja tih sporazuma. Kada budemo imali cjelovitu sliku, tada ćemo donositi odluke. To ni na koji način, ali baš ni na koji način nije negativna poruka prema sjeverozapadu Hrvatske ili prema Varaždinskoj županiji ili prema Koprivničko-križevačkoj županiji – rekao je premijer Plenković u subotu u Saboru.

- Ukoliko se pogreška u prijedlogu proračuna ne ispravi i država ne preuzme obveze, sav teret će pasti na Županiju, odnosno gradove i općine. To će na kraju dovesti do velikih problema i nemogućnosti funkcioniranja regionalnih samouprava, što bi moglo dovesti do njihovog gašenja - smatraju u HNS-u.

Po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji izgrađeno je 10 sportskih dvorana te dograđene i izgrađene 22 škole.

- Godišnji najam iznosi 27.200.000,00 kuna, a država, prema Sporazumu, treba sufinancirati s 55% odnosno 15.000.000,00 kuna - ističu.

Označeno u