HNS Umjesto besplatnih vrtića, poskupljenje, iza vašeg mandata ostat će samo rupa na rupi! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

HNS Umjesto besplatnih vrtića, poskupljenje, iza vašeg mandata ostat će samo rupa na rupi!

VV | 25.9.2023. u 17:14h | Objavljeno u Aktualno

- U sjeni SDP-ovih nacionalnih političkih obećanja, događa se nešto znakovito i sasvim suprotno na lokalnoj razini. U Varaždinu, gdje je SDP na vlasti i ima priliku demonstrirati svoju politiku, umjesto besplatnih vrtića, roditelji se suočavaju s poskupljenjem. Usprkos injekciji države u iznosu od oko tri milijuna kuna godišnje, koja je trebala roditeljima biti svojevrstan inflatorni dodatak i smanjiti njihovo sufinanciranje - oglasili su se priopćenjem iz varaždinskog HNS-a.

Nadalje ističu kako su gradski oci, Marković i Bosilj,vagnuli i donijeli odluku kako će oni radije ipak sufinancirati odvoz smeća, pa će tako roditelji usprkos prijedlogu HNS-a i intervenciji države, sada plaćati više.

- Dok se drugovi brinu o imućnim roditeljima Donje Voće, zaboravili su na možda ne tako imućne roditelje Varaždina. Zapravo, nisu oni ni tako daleko od ismijavanja ideje pojeftinjenja ili besplatnih vrtića u kampanji 2021. godine. Ali onda izbacite naziv socijalna iz imena stranke - poručuju varaždinski HNS-ovci.

Ističu kako ih zabrinjavaju izjave gradskih oca, da stručne službe nisu shvatile što u stvari oni žele s vrtićima pa je odluka o poskupljenju krivo napravljena.

- Znamo mi da je to bio samo pokušaj pranja pred javnosti. Zabrinjava i činjenica da su u Gradu i dalje na čelu upravnih odjela samo privremeni pročelnici. U čemu je problem s provođenjem natječaja? Nesposobnost ili javljanje stranačkih kolega na natječaj? Sve to ukazuje da u Gradu i dalje vlada kaos, bezidejnost i da nije uspjela reorganizacija gradske uprave koju su slavodobitno najavljivali. Nažalost, izvršenje komunala je samo 20%, a zorna slika nesnalaženja je stanje gradskih i prigradskih prometnica. Nisu obnovili gotovo ništa, a nakon njihovog mandata ostat će rupa na rupi. Da ne spominjemo temu javne rasvjete, i zaduženja, a moglo se napraviti i održavati 10 godina bez da se posegnulo za jednim eurom više. Odnosno čak i 20% jeftinije - ističu u varaždinskom HNS-u, u kojem su se osvrnuli i na izmjene i dopune Statuta Grada Varaždina, odnosno ukidanje mjesnih odbora.

- Smatramo da demokracija ipak nešto i košta, da je taj trošak prihvatljiv za proračun Grada ako je prihvatljiv trošak graha za Prvi maj, službeni auti, domjenci i ostalo. Smatramo da direktan kontakt građana s vijećima mjesnih odbora jača demokraciju, daje smislene prijedloge gradu, a sami prostori su mjesto okupljanja građana i udruga. Jednostrano ukidanje, a i cijeli igrokaz koji gledamo zadnjih godinu dana oko mjesnih odbora, nije dobar za razvoj demokracije. SDP tim činom pokazuje što misli o participaciji građana u vlasti – višak ste i teret. Izbacite onda i demokraciju iz naziva. Ostala vam je samo Partija - zaključuju na kraju priopćenja.