HNS nema kandidata za predsjednika RH do kojeg bi - dogovorima stranaka u Saboru

vv / hns | 21.9.2019. u 18:12h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

- HNS kao liberalna stranka smatra da parlamentarnu demokraciju, koja je jedna od temeljnih odrednica hrvatskog političkog sustava treba dodatno jačati, nasuprot idejama koje se pojavljuju da bi trebalo jačati predsjednički sustav. To je model koji je Hrvatska davno napustila. Nakon opsežnih razgovora i analiza donijeli smo političku odluku, za koju držimo da će biti veliki demokratski iskorak za Hrvatsku – politička pozicija HNS-a, kako je danas potvrdio Središnji odbor, jest da se predsjednik ili predsjednica RH ubuduće treba birati u Hrvatskom saboru“, izjavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice Središnjeg odbora HNS-a. Time bi se Hrvatska pridružila razvijenim demokracijama poput Njemačke, koje su provođenjem ovakvog modela posve ukinule troškove održavanja predsjedničkih izbora, dok se volja naroda i dalje poštuje kroz parlamentarnu proceduru.

-Umjesto da se bavimo stvarnim problemima i izazovima u društvu, da reformiramo primjerice zdravstveni sustav, hvatamo korak sa zapadnim svijetom i stvaramo viziju gdje će Hrvatska biti 2030., u društvu će se sada šest mjeseci stvarati nepotrebna klima, podizati tenzije, kao što se to u posljednje vrijeme događa sa srpskom manjinom, dodatno će se polarizirati, u fokusu će biti lijevi i desni, ustaše i partizani, 41. i 91. i te će teme dominirati javnim prostorom za jednu – budimo do kraja iskreni – protokolarnu funkciju“, rekao je Vrdoljak.

-HNS je danas, s tim u skladu, donio odluku da neće istaknuti kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, već će oformiti tim, koji će pokrenuti prvo širu raspravu u koju će biti uključeni i ustavni stručnjaci, a potom i pripremiti pokretanje inicijative za novim modelom biranja predsjednika ili predsjednice RH“, poručio je predsjednik HNS-a.

Pri donošenju ove odluke, treba jasno naglasiti, HNS se vodio i vlastitim političkim prioritetima, a to su unutarstranački izbori i priprema stranke za parlamentarne izbore.

- U HNS-u smo legalisti i zato pozivam članove i simpatizere HNS-a da izađu na predsjedničke izbore i daju podršku kandidatima po svojoj savjesti. Uvjeren sam da će se pri odabiru voditi našim liberalnim vrijednostima, borbom za otvoreno i tolerantno društvo, da im temelj odluke neće biti tko je lijevo ili desno, već tko ide naprijed i da zato na ovim izborima sigurno neće podržati populiste, ekstremiste, krajnje lijeve i krajnje desne kandidate“, rekao je Vrdoljak.

Ivan Vrdoljak podsjetio je i na odluku da se više neće kandidirati na unutarstranačkim izborima, istaknuvši da je vrijeme za nove ljude koji će izgraditi najmoderniju, najprogresivniju liberalnu stranku građanskog centra.

Središnji odbor HNS-a na današnjoj je sjednici potvrdio odluku Predsjedništva HNS-a o pokretanju procesa unutarstranačkih izbora već od idućeg tjedna, dok će se Izborni sabor, na kojem će HNS promijeniti vodstvo, održati između ožujka i svibnja 2020. godine.

-Od novog vodstva očekuju se nove ideje, dodatna modernizacija i razvoj HNS-a kao najjače liberalne stranke u zemlji. Isto tako, siguran sam da će novo vodstvo nastaviti smjerom koji tu snagu i potvrđuje - ni lijevo, ni desno, samo naprijed“, rekao je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a u Saboru i član Predsjedništva HNS-a Milorad Batinić.

Do prosinca je planirano održavanje skupština podružnica, koje biraju delegate za Sabor i za županijsku skupštinu. Slijedi održavanje županijskih skupština koje biraju članove predsjedništva županijskih organizacija, delegate za skupštine regionalnih saveza i članove Središnjeg odbora, za što je rok siječanj 2020. godine. Potom se održavaju skupštine regionalnih saveza te sazivaju sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora, koji kao najviše tijelo stranke saziva Izborni sabor HNS-a. HNS će na proljeće iduće godine tako izabrati: novog predsjednika ili predsjednicu HNS-a, zamjenika ili zamjenicu predsjednika HNS-a, dva potpredsjednika/potpredsjednice HNS-a, pet članova/članica Nadzornog odbora, pet članova/članica i pet zamjenika/zamjenica Suda časti te pet članova/članica Odbora za Statut.

Središnji odbor suglasan je s prethodnom političkom odlukom Predsjedništva HNS-a da je povećanje plaća za učitelje i ravnatelje u osnovnim i srednjim školama važan politički prioritet na kojem će HNS ustrajati. Zahvaljujući ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak i HNS-u reforma obrazovanja, po prvi put u hrvatskoj povijesti, ušla je u 1300 hrvatskih škola i upravo su učitelji i ravnatelji ključni nositelji tih procesa te zbog toga zaslužuju veće plaće koje predugo čekaju, istaknuto je na sjednici.

Označeno u