HLK pozvala na etičko izvještavanje o suicidu te solidarnost i toleranciju u društvu Foto: Pexels/ilustracija

HLK pozvala na etičko izvještavanje o suicidu te solidarnost i toleranciju u društvu

Varaždinske vijesti | 1.2.2024. u 14:53h | Objavljeno u Aktualno

Nakon samoubojstva mlade liječnice iz čakovečke bolnice, iz Hrvatske liječničke komore pozvali su na etičko izvještavanje o suicidu, a sve građane pozivaju da ne potiču mržnju i bijes na liječnike i druge zdravstvene djelatnike.

- Hrvatska liječnička komora i hrvatski liječnici duboko su pogođeni tragičnom smrću mlade liječnice te izražavaju sućut njezinoj obitelji, kolegama i prijateljima. Liječnička profesija izuzetno je rizična za mentalno zdravlje, a liječnici su izloženi visokim razinama stresa kao i sindromu sagorijevanja. Nemjerljivu odgovornost za zdravlje i živote pacijenata nosi svaki liječnik, a liječnici u Hrvatskoj su iscrpljeni dežurstvima i prekovremenim radom, rade često u teškim uvjetima te se suočavaju s, nažalost, neizbježnim smrtima pojedinih pacijenata - ističu iz HLK.

Kako napominju, liječnici su nerijetko na poslu izloženi verbalnom ili čak i fizičkom nasilju.

- Pojedini liječnici izloženi su napadima i uvredama na društvenim mrežama i u komentarima na portalima koji se znaju pretvoriti u kampanju javnog sramoćenja, a u ekstremnim situacijama događaju se i pozivi na nasilje. Komora podsjeća da pozivi i poticanje na nasilje, te govor mržnje na društvenim mrežama predstavljaju kazneno djelo. Postoje službeni kanali kroz koje se može prijaviti nezadovoljstvo pruženom zdravstvenom zaštitom i njihovo je korištenje ispravno. HLK apelira na građane da u javnosti i na društvenim mrežama o radu liječnika govore onako kako bi htjeli da se govori o njihovom radu - naglašavaju iz HLK.

- Komora poziva građane, imajući razumijevanja za njihovu brigu za svoje zdravlje i zdravlje njihovih najbližih, da ne potiču mržnju i bijes na liječnike i druge zdravstvene djelatnike jer to donosi iznimno loše posljedice za cijelo društvo. Tako se stvara društvo nasilja i frustracija koje počiva na izljevima bijesa, teškim uvredama, prijetnjama i poticanju mržnje. To nije društvo kakvo žele hrvatski građani i hrvatski liječnici. Hrvatskom društvu potrebna je solidarnost, tolerancija i suradnja, a ne bijes i mržnja - istaknuli su.

Hrvatska liječnička komora uputila je i poziv urednicima i novinarima hrvatskih medija da se pri izvještavanju o samoubojstvima pridržavaju smjernica Svjetske zdravstvene organizacije.

- Medijsko izvještavanje o suicidu može pozitivno ili negativno utjecati na ponašanje javnosti i pojedinaca te je ključno odgovorno izvještavati o tom problemu fokusirajući se na provjerene informacije nužne za razumijevanje šireg konteksta - naglasili su.

- Treba izbjegavati fotografije umrlog i scene samoubojstva, oproštajna pisma te sve pojedinosti tragičnog čina. Nije prihvatljivo kriviti nikoga ili pretjerivati. Osim toga treba davati informacije o pokazateljima rizika i znacima upozorenja te pružiti obavijest o oblicima pomoći u zajednici. Važno je da mediji svojim načinom izvještavanja aktivno podupiru prevenciju suicida. HLK sa žalošću konstatira da su pojedini hrvatski mediji i novinari daleko od etičkog izvještavanja o suicidu. Postoje znanstvena istraživanja koja potvrđuju da neetično medijsko izvještavanje o samoubojstvima može imati negativan utjecaj te potaknuti nova samoubojstva - ukazuju iz HLK.

Hrvatska liječnička komora uputit će poziv Hrvatskom novinarskom društvu da zajedno pokrenu aktivnosti koje će dodatno osvijestiti važnost etičkog izvještavanja u prevenciji samoubojstava.

Komora je također pokrenula poseban telefon za psihološku podršku i savjetovanje za liječnike te im omogućila i niz digitalnih edukacija o mentalnom zdravlju.

- Komora podsjeća da hrvatski zdravstveni sustav počiva i opstaje upravo na odricanju i entuzijazmu liječnika, medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih djelatnika. Hrvatski liječnici svakodnevno časno i odgovorno obavljaju svoj poziv. Hrvatsko zdravstvo nije učinkovito organizirano, financije su nedovoljne, upravljački je nezadovoljavajuće, infrastrukturno zastarjelo, a kadrovski nedostatak liječnika i medicinskih sestara je velik. Građani to osjećaju kroz smanjenu dostupnost zdravstvene skrbi, a liječnici kroz premorenost, iscrpljenost i ogroman psihički i fizički stres. I liječnici i pacijenti žrtve su neučinkovitog javnog zdravstvenog sustava. To je ono na što se svi moramo fokusirati jer upravo ta neučinkovitost sustava je izvor nezadovoljstva i liječnika i pacijenata - poručili su iz HLK.