HDZ poručio Bosilju: "Gradonačelniče, pokažite malo empatije prema roditeljima" Foto: VV arhiva

HDZ poručio Bosilju: "Gradonačelniče, pokažite malo empatije prema roditeljima"

Varaždinske vijesti | 27.9.2023. u 15:39h | Objavljeno u Aktualno

Klub vijećnika HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću priopćenjem se danas osvrnuo na jučerašnju sjednicu Vijeća i cijenu vrtića.

- Tijekom aktualnog sata varaždinskog Gradskog vijeća, vijećnica HDZ-a Spomenka Kiđemet Piskač pozvala je gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja da još jednom promisli o štetnosti odluke povećanja cijene vrtića te da ju povuče, budući da se radi o izravnom udaru na kućne budžete, prije svega mladih obitelji. Pozvala ga je da pokaže empatičnost prema roditeljima čija djeca pohađaju vrtić, posebice prema onim roditeljima koji rade u realnom sektoru i čija primanja nisu rasla već neko vrijeme - naveli su iz HDZ-a.

- Ujedno ga je podsjetila na odluku, odnosno uredbu Vlade RH na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem koja je kao prva Vlada u Hrvatskoj donijela odluku o sufinanciranju ekonomske cijene vrtića, čime je Gradu Varaždinu izravno osigurano oko 3 milijuna kuna. HDZ-ova vijećnica ukazala je i na činjenicu da porezni prihodi Grada Varaždina rastu iz godine u godinu i da se pokrivanje troškova vrtića moglo osigurati na drugi način, a ne preko leđa roditelja - dodaju iz Kluba vijećnika HDZ-a.

- Porezni prihodi u prvih šest mjeseci 2018. godine iznosili su 70 milijuna kuna, 2019. godine 79 milijuna kuna, 2020. godine 68 milijuna kuna, 2021. godine 82 milijuna kuna te za 2022. 102 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine čak 114 milijuna kuna - kazala je vijećnica Kiđemet Piskač, dodajući da "proračun Grada pune građani, odnosno porezni obveznici te da nisu zaslužili konstantno kažnjavanje od strane Grada Varaždina podizanjem cijena od odvoza otpada do dječjih vrtića".

- Unatoč argumentima i brojkama koje mu ne idu u prilog, gradonačelnik Bosilj je krenuo braniti neobranjivo te je inflaciju iskoristio kako bi opravdao povećanje cijene vrtića jer su rasli i troškovi. Kiđemet Piskač upitala ga je zbog čega onda i ostali gradovi u Varaždinskoj županiji nisu povećali cijenu vrtića, iako je inflacija prisutna i tamo. Odgovor od Bosilja nije stigao - naveli su HDZ-ovci.

- Vijećnica Aranka Oreški pozvala je gradsku vlast da što hitnije riješi problem vrtića u Koprivničkoj ulici gdje je samo u posljednjih desetak dana u tri navrata došlo do otpadanja dijela stropa. Upozorila je gradonačelnika Bosilja da je sigurnost djece u pitanju i da oni ne mogu čekati 18 mjeseci da stigne odgovor hoće li Grad Varaždin preko natječaja dobiti ili ne sredstva za projektiranje vrtića - stoji u priopćenju.

- Uvjeti u vrtiću u Koprivničkoj ulici nisu dobri. Sigurnost djece i zaposlenica vrtića ne smije doći u pitanje i hitno treba naći rješenje tog problema - upozorila je Oreški.

- Na tu temu nadovezala se i Kiđemet Piskač. Još jednom je ukazala na činjenicu da se ovogodišnji proračun odlično puni te je upitala gradonačelnika zbog čega se gradnja novih vrtića u Varaždinu ne bi dijelom financirala iz proračuna, umjesto kreditnog zaduženja - napominju HDZ-ovi vijećnici.

- Osim na štetnu odluku podizanja cijene vrtića, iz redova HDZ-a upozorili su gradonačelnika da bi više pažnje trebao posvetiti troškovima koji se isplaćuju odvjetnicima, a radi se o iznosu većem od 1,6 milijuna kuna! S druge strane, Gradu propadaju natječaji, a dobar dio novaca troši se na izgubljene postupke, žalbe, prigovore, sporove. Vijećnice i vijećnici HDZ-a smatraju nedopustivim takav način nebrige za novce poreznih obveznika u Varaždinu, dok se s druge strane mlade obitelji kažnjavanju podizanjem cijene vrtića - poručili su iz Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću.