HAUSMAJSTORI Svi ih traže, dobro zarade, a može ih se nabrojati na prste jedne ruke

| 20.2.2023. u 17:43h | Objavljeno u Aktualno

Dobar hausmajstor danas zlata vrijedi i mnogi su ga spremni čekati i platiti koliko god treba, pitanje je jedino, gdje ga naći? Odljev stanovništva prema Njemačkoj i Irskoj dodatno je pojačao problem nedostatka radnika, posebice u građevinarstvu, ali i uslužnim djelatnostima kao što su kućni majstori koji, kad tad, zatrebaju u svakom domaćinstvu, bez obzira imaju li među svojim članovima (ili u susjedstvu) “mušku” ruku. Nema svatko vremena ni alata, a niti vještine, kako bi spojio novu suđericu ili vešmašinu, obojao cijeli stan ili pronašao u kupaonici što i gdje curi.

Potpore s burze

Iako su vrlo traženi, broj onih koji se bave kućnim majstorijama, barem registrirano, u svakom se gradu može nabrojati gotovo na prste jedne ruke. Prema podacima Fine u Varaždinu je aktivno 29 poslovnih subjekata koji posluju u djelatnosti popravaka predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo, ali je od toga tek šestero poduzetnika koji su predali godišnja financijska izvješća za 2021. godinu. Na području Varaždinske županije u toj je djelatnosti aktivno 77 poslovnih subjekata, a od toga broja tek je 17 poduzetnika.

Među onima koji posljednjih godina traže poticaje za samozapošljavanje putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobar je broj onih koji su se okrenuli upravo deficitarnim i traženim djelatnostima unutar područja građevinarstva. Posljednje tri godine, oko četvrtina potpora za samozapošljavanje otišla je upravo na deficitarna zanimanja u građevinarstvu tj. 2021. godine svaka treća potpora dodjeljena je za to područje, a među njima je bilo i nekoliko hausmajstora. Prilikom registracije svojih poslovnih subjekata kućni majstori u pravilu odabiru djelatnost koja se vodi kao “ostali završni građevinski radovi”, a takvih je, među tražiteljima poticaja s burze, u zadnje tri godine bilo osmero.

Silom prilika

Pretragom na internetu pronašli smo stranicu varaždinskog majstora koji se tim poslom bavi već osam godina, a hausmajstor je, kako nam priča, također postao silom prilika, kad je i sam završio na burzi. Vjeran Friščić po zanimanju je inženjer tekstilnog strojarstva te je sve do 2013. godine radio u Varteksu. Te je godine ukinuta proizvodnja tkanina i ostao je bez posla, zajedno s ostalim radnicima u proizvodnji. To je bila prilika da konačno krene u neki svoj posao, o čemu je i ranije razmišljao, ali, kako sam kaže, teško se na tako nešto odlučiti dokle god imaš stalni posao.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.