Habuš: Nije točno da Varaždin nije koristio sredstva EU fondova Foto: VV arhiva / ilustracija

Habuš: Nije točno da Varaždin nije koristio sredstva EU fondova

| 13.5.2016. u 14:02h | Objavljeno u Aktualno

Nakon objave rezultata istraživanja Instituta za javne financije (IJF), prema kojima u razdoblju od 2011. do 2014. godine čak 85 posto općina i više od polovice gradova u Hrvatskoj uopće nisu koristili sredstva iz europskih fondova, iz mnogih općinskih i gradskih uprava u varaždinskoj županiji tvrde kako podaci IJF-a nisu točni.

Budući da se i Grad Varaždin našao na IJF-ovoj listi jedinica lokalne samouprave bez primljenih pomoći EU-a u razdoblju od 2011. do 2014. godine, na naš upit iz Grada Varaždina stiglo je priopćenje u kojem se navodi da je "zbog korištenja različitih metodologija prikupljanja i obračuna podataka došlo do značajnog odstupanja pa nije točna ocjena da Grad Varaždin nije koristio sredstva EU fondova".

- Institut za javne financije u svom je izvješću također konstatirao: - Naknadne provjere izglasanih proračuna, polugodišnjih i godišnjih izvješća o izvršenju proračuna lokalnih jedinica i kontakti s nadležnima za financije i proračun u nekim lokalnim jedinicama, pokazali su da za neke lokalne jedinice postoje određena odstupanja od podataka navedenih u korištenoj bazi Ministarstva financija - napominju iz Grada.

Svoju tvrdnju da je Grad Varaždin u značajnoj mjeri u razdoblju 2011.-2014. godine koristio sredstva EU fondova, potkrjepljuju tablicama zbirnih podataka:

PROJEKT TECHCRO (2008.-2012.) – 13.359.979,22  kn ukupno (prema ugovoru i anexima ugovora), od toga 5.824.229,85 BICRO, ostalo Tehnološki park  Varaždin, Grad Varaždin i MINGORP

- Iz priloženih podataka vidljivo je da je u tom razdoblju u Varaždinu iskorišteno ukupno 42.500.363,74 kuna, što u odnosu na 47 tisuća stanovnika iznosi 904,26 kuna po glavi stanovnika. Prema svim tim podacima dade se zaključiti kako je Varaždin grad koji se svrstava među gradove koji su u hrvatskim razmjerima u značajnoj mjeri koristili sredstva EU fondova - ističe se u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Goran Habuš.

Dodaju da su ovdje nabrojeni samo projekti u kojima je Grad Varaždin sudjelovao kao direktni partner u razdoblju od 2011. do 2014. godine,  a koji su financirani iz EU sredstava.

- Postoji još cijeli niz projekata u kojem su partneri bile institucije, poduzetnici ili udruge s područja grada Varaždina ali čiji prihodi nisu knjiženi kroz račune institucija pa nisu ni uneseni u ovu statistiku, odnosno izvještaj. Primjerice izgradnja novog hotela Park Boutique u Varaždinu također je sufinancirana značajnim sredstvima Europske unije - napomenuli su iz Grada Varaždina.