Habijan u Saboru: “Radi skupljanja političkih bodova, problem bala možda stekne punoljetnost” Foto: Ilustracija

Habijan u Saboru: “Radi skupljanja političkih bodova, problem bala možda stekne punoljetnost”

VV | 23.11.2020. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinskog HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan danas je u Saboru u ime kluba HDZ-a iznio problematiku ekološke katastrofe u gradu Varaždinu, baliranog otpada. Podsjetio je na kronologiju događaja od kad je na ulaz u grad dovezena prva bala, a danas, 15 godina kasnije, na lokaciji koje je vodozaštićeno područje, nalazi se 100.000 tona baliranog otpada koje onečišćuju podzemne vode.

- Godine 2017., kada smo kao stranka postali dio vladajuće koalicije u Gradu Varaždinu, smatrali smo da kao odgovorna stranka trebamo pokušati riješiti navedeni problem, iako smo mogli svaljivati krivnju na druge jer nismo sudjelovali u stvaranju problema, niti smo ga produbili pogrešnim odlukama. Nakon pregovora sa svim političkim opcijama koje participiraju u Gradskom vijeću Grada Varaždina predložili smo da se pitanje bala riješi mirnim putem kako bi se što prije otklonio prijeteći zdravstveni problem, ali i da bi se spriječio financijski udar na gradski proračun. Jer, samo glavnica iz sudskih sporova dosezala je gotovo 300 milijuna kuna, a izvorni proračun Grada bio je jedva 200 milijuna kuna - rekao je Habijan.

Naglasio je kako nakon 15 godina pogrešnih, loših i promašenih prilika, nema rješenja koje će biti besplatno i koje za građane neće biti skupo.

- Ni jedno rješenje neće biti idealno, no važno je da bude najpovoljnije za Grad Varaždin - rekao je Habijan i upozorio kako je pitanje rješavanja baliranog otpada, ekološke bombe, postalo poligon za skupljanje jeftinih političkih poena, dok bale i dalje stoje na istom mjestu.

- Žalosno je da se ovaj problem produbljuje poradi pojedinaca iz oporbe koji bez ikakvih iskrenih namjera za njegovim rješavanjem, bez ijednog prijedloga, a kamoli podrške u nastojanju da se pronađe rješenje, mogu sebi pripisati najveće zasluge za nastavak sage o smeću - istaknuo je saborski zastupnik HDZ-a.

Zaključno je pozvao je sve političke opcije u Gradu Varaždinu da se aktivno uključe u rješavanje pitanja bala te da pritom zatome stranačke interese.

- Tražim da se uključi struka iz nadležnih državnih tijela te pozivam i apeliram na nadležna ministarstva da pomognu prilikom rješavanja ovog prvorazrednog zdravstvenog problema koji traje dugih 15 godina. I dalje stojim kod mišljenja i stava da oni koji su stvorili problem, a riječ je o politici, ne mogu samostalno biti dio rješenja problema. Trebamo aktivnu pomoć države jer vremenski period od 15 godina koliko 100.000 tona otpada i dalje stoji na ulazu u grad, a građani Varaždina izloženi su ekološkoj katastrofi, dokaz je tome. Pomaka nema. Djeca koja su u vrijeme postavljanja prve bale počela hodati, danas su srednjoškolci, uskoro će sjesti u fakultetske klupe, ali pitanje je hoće li ostati u gradu koji je postao tamnica uskih i mračnih stranačkih interesa radi čega problemi ove težine možda i steknu punoljetnost - poručio je Habijan.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci