Habijan: Turistički projekti moraju biti neovisni o političkoj opciji na vlasti Foto: Krešimir Đurić

Habijan: Turistički projekti moraju biti neovisni o političkoj opciji na vlasti

Varaždinske vijesti | 8.6.2018. u 08:53h | Objavljeno u Aktualno

"Turizam u Varaždinu – karitativna ili komercijalna djelatnost?" naziv je jučerašnje tribine koja se održala u organizaciji Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina. Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina, Robert Pende, pomoćnik ministra u Ministarstvu turizma, Jelena Toth, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, Branka Tropp, bivša dugogodišnja direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina i Goran Košćak, turistički djelatnik, u zanimljivoj su se raspravi dotaknuli problema koji koče puni razvoj varaždinskog turizma te raspravljali o mogućim rješenjima i idejama koje bi napunile naš grad turistima.

Tribina_turizam_2.JPG

Direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina Jelena Toth iznijela je podatke o broju noćenja te istaknula da se u posljednjih pet godina bilježi porast broja gostiju te da Varaždin ima brojne sadržaje, manifestacije i program koji zadovoljava potrebe turista kao i lokalnog stanovništva. Branka Tropp se također osvrnula na aktualno stanje turizma u Varaždinu te komentirala Špancirfest koji se po njenom mišljenju odmaknuo od prvotne ideje festivala bez dizanja kvalitete koja je nužna za dugoročni uspjeh. Kuća leptira, atraktivan projekt koji se nalazi i u Strategiji razvoja turizma u gradu Varaždinu, prema njenom mišljenju jedan je od projekata na kojem grad može zaraditi i biti inovativan.

Robert Pende se osvrnuo na potporu ministarstva za kontinentalni turizam, dodavši da se ne slaže s mišljenjem da ministarstvo više brine o turizmu na obali nego na kontinentu, ustvrdivši da ministarstvo nudi pomoć i poticaje za konkretne, inovativne projekte sa sadržajima, a veći dio proračunskih sredstava se ulaže u kontinentalni turizam.

Tribina_turizam_3.JPG

Goran Košćak kao dugogodišnji turistički vodič rekao je da Varaždin prvo mora početi graditi osnovnu ponudu, poput javnog wc-a koji je neophodan, a zatim se bazirati na ponudi sadržaja koji moraju biti prilagođeni današnjim „millennialsima“, generaciji koja najviše putuje i troši. Varaždinu nedostaju autohtoni varaždinski suveniri, ponuda autohtonih proizvoda te je potrebno korigirati radno vrijeme muzeja koji su u najfrekventnije doba dana ili vikendom zatvoreni.

Damir Habijan je napomenuo da se treba usredotočiti na nekoliko projekata koje zatim treba implementirati uz razrađene načine financiranja.

Tribina_turizam_4.JPG

- Potrebno je tražiti ulagače kako bi se povećao broj smještajnih kapaciteta. Najveći problem se stvara kada se prioriteti neke zajednice mijenjaju kako se mijenja i vlast, te tako projekti dugoročno ne mogu zaživjeti. Varaždin mora razvijati interaktivan turizam, prilagođen novim naraštajima i generacijama koje ne zanimaju samo vizure grada. Samo sinergijom svih ključnih faktora i institucija koje djeluju u turizmu Varaždin se može profilirati kao atraktivan turistički proizvod - istaknuo je Habijan.

Tribina_turizam_5.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci