Habijan: Proračun se zbog neodgovornog planiranja smanjuje, a bale ostaju! Foto: VV arhiva

Habijan: Proračun se zbog neodgovornog planiranja smanjuje, a bale ostaju!

I.D./Varaždinske vijesti | 12.12.2015. u 11:38h | Objavljeno u Aktualno

HDZ Grada Varaždina oglasio se priopćenjem povodom prijedloga još jednog rebalansa Proračuna Grada Varaždina za 2015. godinu.

Kako piše u priopćenju, HDZ Grada Varaždina u nekoliko je navrata tijekom ove godine upozoravao aktualnu gradsku vlast da je prijedlog Proračuna za 2015. godinu, posebice dio koji se odnosi na planirane prihode Grada u visini od 333 milijuna kuna, neostvariv i u suprotnosti s odredbama članka 4. Zakona o proračunu.

- Naime, upozoravali smo kako ostvarenje Proračuna za 2015. na dan 31. listopada 2015. godine u visini od svega 51 posto ukazuje da do kraja ove godine neće biti ostvareno više od 60 posto planiranog Proračuna - napominju iz HDZ-a, dodajući da o tome sada govori već peti rebalans Proračuna kojim se Proračun umanjuje za 107.753.199 kuna, odnosno, s planiranih 333.053.000 kuna na 230.212.811 kuna.

Upozoravaju da će na kraju godine i takav Proračun biti teško ostvariv, odnosno da sve ukazuje kako će biti ostvareno barem 10 posto manje od onoga što predviđa posljednji prijedlog rebalansa Proračuna.

- Činjenica je da je Proračunom za 2015. godinu planiran prihod u visini od 95 milijuna kuna za sanaciju zemljišta na lokaciji u Brezju s koje je trebalo zbrinuti bale smeća. Međutim, sasvim je jasno da taj prihod neće biti realiziran s obzirom na stav Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša. Podsjećamo da su oni u protekle dvije godine upozoravali aktualnu gradsku vlast kako nije moguće sufinanciranje zbrinjavanja baliranog otpada po modelu predloženom od strane aktualne gradske vlasti, te da će slijedom toga za iznos od 95 milijuna kuna biti smanjena prihodovna strana Proračuna Grada za 2015. godinu. To ukazuje na ono što je HDZ opetovano isticao - da 40 posto planiranog Proračuna za 2015 godinu neće biti ostvareno - napominju varaždinski HDZ-ovci.

Također ističu kako je, sukladno odredbi članka 10. Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Varaždina, za njegovo izvršenje u cjelini odgovoran gradonačelnik, kao i da je Zakonom o proračunu jasno naznačeno kako je odgovorna osoba Grada odgovorna za zakonito i pravilno planiranje i izvršavanje Proračuna odnosno financijskog plana.

- Zato se po načelu dobrog gospodarstvenika u planiranju Proračuna za određeni planirani prihod mora imati i jasno naznačenu realnu osnovu. To znači da se ne može planirati 95 milijuna kuna za zbrinjavanje otpada, ukoliko već dvije godine imamo jasan i nedvosmislen stav Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša da predloženi model nije podoban za sufinanciranje od strane Fonda - stoji u priopćenju.

- Stoga držimo da je Gradonačelnik sa svojim suradnicima prilikom planiranja Proračuna svjesno i po Grad štetno planirao Proračun za 2015. godinu, o čemu, uostalom, svjedoči i njegov već peti rebalans u ovoj godini. Rebalans Proračuna može biti samo rezultat izvanrednih i nepredviđenih okolnosti, a stav Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša to svakako nisu - naglašavaju iz HDZ-a.

- Postavlja se stoga i nedvosmisleno pitanje: s kojim će obrazloženjem gradski vijećnici koji su pri donošenju Proračuna za 2015. godinu glasali za Proračun u kojem su bila predviđena i sredstva za zbrinjavanje bala sada dići ruke za rebalans u kojem se potezom pera iz Proračuna briše ta stavka, a ekološki problem s više od 130.000 tona baliranog otpada ostaje bez rješenja na vidiku!? - pitaju se HDZ-ovci.

- Ovakvim olakim i neodgovornim načinom pisanja i brisanja temeljnog gradskog dokumenta – Proračuna – gradska vlast može u sljedećoj godini, figurativno rečeno, obećati izgradnju svemirskog centra u Varaždinu, te za tu svrhu u Proračunu "planirati" rashode u iznosu do 1 milijardu kuna, pa onda u prosincu rebalansom umanjiti stavku uz pojašnjenje - "nema prihoda pa nema niti rashoda" - smatraju u gradskom HDZ-u.

Priopćenjem upozoravaju da se u nacrtu Proračuna za 2016. godinu ponovno navode rashodi, ovaj put u iznosu od 115 milijuna kuna, za zbrinjavanja baliranog otpada pa ponovno postavljaju pitanje po kojoj je osnovi to učinjeno.

- Da li ćemo opet u prosincu 2016. godine za taj iznos raditi rebalans Proračuna? Umjesto nacrta Proračuna za 2016. godinu, HDZ Grada Varaždina očekuje da će uskoro aktualna gradska vlast obznaniti prijedlog Proračuna, pa ćemo se o njegovu sadržaju detaljno očitovati nakon što prijedlog Proračuna za 2016. godinu bude službeno objavljen - stoji na kraju priopćenja koje potpisuje predsjednik Povjerenstva varaždinske Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci