Habijan: Ne bih volio da se ping-pong između Grada i Županije nastavi i oko gospodarskih mjera

| 23.4.2020. u 10:30h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina i predsjednik Gradskog odbora HZD-a Grada Varaždina Damir Habijan održao je jutros konferenciju za medije zajedno s članovima Kluba vijećnika HDZ-a Grada Varaždina na kojoj su iznijeli svoje amandmane na prijedloge gradskih Odluka, o kojima će se raspravljati na sjednici Gradskog vijeća, zakazanoj za sutra.

- Većina se odluka odnosi na mjere pomoći poduzetnicima i obrtnicima u Gradu Varaždinu te je naš stav da bi neke stvari trebale biti drugačije riješene. Prvo je da se mjera oslobađanja komunalne naknade ne odnosi samo na gospodarske subjekte registrirane u Gradu Varaždinu nego na sve poslovne subjekte koji djeluju na području Grada. Ako su svi ti poduzetnici i obrtnici ovih godina bili ovdje kada je trebalo uplaćivati poreze u gradski proračun onda bi sada trebali biti oslobođeni i plaćanja davanja. Druga stvar je da treba izmijeniti formulaciju oko pitanja poslovnih subjekata kojima je onemogućeno poslovanje sukladno odlukama stožera. Tu se misli na one koji su zatvoreni, ali ima hostela i hotela kojima nije zabranjen rad ali prema onome kako je sada koncipirana odluka, oni nemaju pravo na oslobođenje od plaćanja naknade. Već je bilo nekoliko upita vlasnika hostela i hotela s upitima zašto se to i na njih ne primjenjuje - naveo je Habijan neke od izmjena Odluka koje će predložiti vijećnici HDZ-a.

Nestranački vijećnik Vjeran Strahonja, koji je ujedno član Kluba vijećnika HDZ-a, ističe da bi odluke trebalo pojačati jer su ovakve kakve su sada, kako kaže, "kamilica". 

- Morali bi slijediti intencije Vlade jer postoji konsenzus da su to ozbiljne mjere koje bi trebali slijediti i na lokalnoj razini. Ima nekih nejasnih termina kao što je "vlastita djelatnost" što se tiče komunalne naknade. Zatim mjera koja se odnosi na korištenje javnih površina kao što su ljetne terase treba proširiti i na sve što je obuhvaćeno čl. 7 odluke o gradskim porezima, tj. na gradske površine za prodaju cvijeća, prijenosne stalke i ostalo, da se oslobodi plaćanja - dodao je Strahonja ističući da donošenje ovih mjera zahtjeva i rebalans gradskog proračuna.

- Nakon donošenja odluka treba slijediti i rebalans proračuna na prihodovnoj i rashodovnoj strani. Nije istina da za provođenje ovih odluka nisu potrebna proračunska sredstva jer ako ovim odlukama smanjujemo prihodovnu stranu, zato jer nekoga oslobađamo poreza ili naknada, tada treba smanjiti i rashodovnu stranu. Stoga treba imati projekciju kolika su to sredstva i nadam se da će se to sutra iskristalizirati na sjednici Gradskog vijeća - napominje Strahonja.

Habijan se osvrnuo i na međusobne odnose Grada Varaždina i Varaždinske županije.

- Imali smo dva tjedna "ping-ponga" između Grada i Županije oko propusnica i ne bih volio da se taj ping-pong nastavi i oko ovih gospodarskih mjera. Svi smo vidjeli prijedlog Odluke oko županijskog Fonda za pomoć obrtnicima gdje su obrtnici s područja Grada Varaždina isključeni. Na sastanku s predstavnicima Udruženja obrtnika rekao sam da u Fond treba uključiti i sve obrtnike s područja Grada Varaždina. I to će biti uvjet da HDZ-ovi županijski vijećnici glasaju za tu odluku jer bi sve drugo bila diskriminacija. Zato, s druge strane, isto predlažemo u Gradu Varaždinu, da se mjera odnosi na sve poslovne subjekte - ističe Habijan koji se osvrnuo i na dvije preporuke o kojima će sutra također biti riječi na sjednici Gradskog vijeća. 

Dvije preporuke odnose se na SDP-ovu i HDZ-ovu preporuku vezano za tužbe protiv građana radi iznošenja javnih kritika.

- U trenutku kad je slučaj bio aktualan uputio sam dopis pučkoj pravobraniteljici jer sam smatrao da se treba njoj uputiti i odgovorila je na pitanje koje se odnosilo na konkretan slučaj. Prema odgovoru, jedno je pravo na pristup sudu, a drugo je pravo na iznošenje vlastitog mišljenja. To su dva prava koja su na neki način u koaliziji i kod svakog slučaja trebalo bi donositi zasebnu odluku. Gradsko vijeće može samo preporučiti da se takav slučaj riješi mirnim putem ili da se ne pokreću takvi sporovi jer vidimo da sve skupa za Grad Varaždin to nije dobro završilo - kaže Habijan koji smatra da je preporuka HDZ-a jasnija i pravno utemeljena dok za SDP-ovu preporuku kaže da pravno ne stoji jer, kako ističe, Gradsko vijeće ne može nalagati nego preporučiti gradonačelniku ili opunomoćeniku da na Skupštini društva utječe na odluku da se nešto napravi ili ne napravi.

- Ako je nekome bila namjera djelovanje u interesu pojedinca izloženom sudskom postupku, moglo se ići putem pučkog pravobranitelja, ali s obzirom na nepravomoćnu sudsku odluku, to je možda sada i "passe" - kaže Habijan koji je ponovio da se pet članova Kluba vijećnika HDZ-a odriču svojih naknada u Gradskom vijeću dok će se o nedavnom prijedlogu SDP-a na tu temu raspravljati sutra na sjednici.

Označeno u