Habijan apelirao na vijećnike da sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća ne koriste za predizbornu promidžbu

| 9.6.2020. u 12:30h | Objavljeno u Aktualno

Gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan i dogradonačelnik Zlatan Avar na današnjem su brifingu s novinarima istaknuli što će biti glavne teme sutrašnje sjednice Gradskog vijeća među kojima je svakako i prijedlog proširenja zone naplate parkiranja. Ovaj prijedlog gradske vlasti neki su već dočekali na nož pa su je u SDP-u prozvali "novim Čehokovim haračem".
Na brifingu u Gradskoj vijećnici danas je također najavljeno da će se prije ljetne stanke održati još jedna sjednica Gradskog vijeća, pa se tada možda ne dnevnom redu nađu i glavna gradska pitanja poput zaduženja izdavanjem municipalnih obveznica i integralne nagodbe tj. riješavanja bala u Brezju.

- Još jedna sjednica Gradskog vijeća bit će nakon parlamentarnih izbora kako bismo izbjegli ono što se nadam da ćemo i sutra izbjeći. Apeliram na sve vijećnike i vijećnice da se sutra suzdrže od prevelikog politiziranja i da ne koriste Gradsko vijeće kao pozornicu za svoju osobnu ili stranačku političku kampanju - napomenuo je Habijan.

Gradonačelnik Čehok, kao predlagatelj, pojasnio je da se odluke vezano uz proširenje zone naplate parkiranja donose kao bi se raščistili repovi iz prošlosti.
- Mi tu Odluku moramo donijeti jer su to neraščišćeni računi bivšeg Gradskog vijeća. Moramo postupiti u skladu s koncesijskim ugovorom i vidjeti što se u međuvremenu u prostoru promijenilo. Išli smo na one ulice u kojima nas najčešće građani upozoravaju da je kaos u parkiranju poput Kratke ulice, ispred Konzuma u Ulici braće Radića, kod stadiona Slobode i na sličnim mjestima gdje se najčešće parkiraju žitelji županije ili iz Međimurja koji dolaze raditi u grad i parkiraju se na tim mjestima sve do povratka s posla. Samo za usporedbu, Grad Čakovec ima 2100 parkirališta, a Varaždin 950 mjesta. Ne idemo za tim da cijeli grad bude pod naplatom nego da sve ove točke stavimo pod naplatu, a da građani i dalje imaju besplatni parking uokolo centra grada. Također treba raščistiti pitanje oko praga tolerancije koji će biti 5 minuta na početku parkiranja i 5 minuta nakon isteka sata. Danas se karte uglavnom plaćaju SMS-om i tih 5 minuta je dovoljno ako netko mora otići, primjerice, po kolače - pojasnio je gradonačelnik. Odluka stupa na snagu kad se objavi ali gradonačelnik mora donijeti još i plan parkirališnih mjesta. Ovaj prijedlog odluke podržavaju i vijećnici HDZ-a.

- Vezano za ovaj prijedlog, mogu se složiti s predlagateljem da mi time riješavamo situaciju koja se vuče zadnjih šest do sedam godina, a prošli smo i famozni spor između Grada i koncesionira Crtorada koji je prvenstveno bio uzrokovan nerazumijevanjem i nedostatkom komunikacije među partnerima, što nije dobro. Kroz razgovor s koncesionarom došli smo do toga da se problem riješi. Ono što se sada spominje, a to je broj od 996 parkirališnih mjesta, koliko će ih sada biti, je broj koji je upisan u registar koncesije. Ako pogledate druge gradove, koji su manji od Varaždina, primjerice Ivanec ima gotovo 700 mjesta, Koprivnica 1700, a Čakovec 2100. To su gradovi koji su nekoliko puta manji od Varaždina, a pod naplatom imaju puno više parkirališnih mjesta. Parkiranje se mora regulirati da se ne stvaraju gužve i da imamo protočnost u prometu - ističe Habijan.

Dogradonačelnik Zlatan Avar najavio je temu koja se tiče projekta izgradnje nove sortirnice.
- O tome se već dugo govori, a u međuvremenu su se promijenili uvjeti prijave na natječaj. Sada projekt mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave i Grad Varaždin je potaknuo inicijativu da se u projekt uključe i ostali gradovi i općine na čijem području Čistoća pruža uslugu. Riječ je o projektu sortirnice čija se vrijednost procjenujuje na oko 50 milijuna kuna, od čega je za 85% moguće ostvariti sufinanciranje, iako se možda ostvare i kompletna sredstva. Izgradnjom nove sortirnice riješio bi se veliki problem gospodarenja otpadom. I da odmah istaknem, za ovaj projekt ne treba imati osigurana sredstva u proračunu, a do 30. lipnja treba poslati prijavu, koja se finalizira - najavio je Avar.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci