Habek, Bilić i Antolić Vupora bi na čelo Županijske organizacije SDP-a

| 11.10.2017. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

Situacija u SDP-u, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, sve je samo ne bajna i jednostavna. U središnjici se vode žestoke “klanovske borbe” za čelnu poziciju, koju je Davor Bernardić nedavno ipak uspio učvrstiti, a ni čelna mjesta na lokalnoj razini nisu stabilna jer je već krenula kampanja za unutarstranačke izbore, a kako će završiti - znat će se tek iduće godine.

Naime, iako je bilo najavljivano da će unutarstranački biti do kraja godine, prema najnovijim informacijama, članstvo će o vodstvu odlučivati tek na proljeće.

Bilić i Vupora: Podbacili smo, nužne promjene

Pretendenata za predsjednika Županijske organizacije SDPa Varaždinske županije, zasad, je troje. To su aktualni predsjednik ŽO SDP-a i saborski zastupnik Mario Habek, ludbreški gradonačelnik i predsjednik gradske organizacije SDP-a Dobravko Bilić te Barbara Antolić Vupora, koja također ima iskustva na rukovodećim dužnostima u stranci.

- Na kandidaturu su me potakli, naravno, i izborni rezultati, ali zato jer smatram da su u Županijskoj organizaciji nužne promjene - veli jedina kandidatkinja.

Čvrsto je uvjerena da na posljednjim lokalnim izborima SDP nije polučio dovoljno dobar izborni rezultat.

- Gledajući rezultate za varaždinsku Županijsku skupštinu, 2017. smo dobili 40,28 posto glasova, dok smo 2013. osvojili 48,09 posto, odnosno gotovo 20 postoviše glasova. I što je najvažnije, ne sudjelujemo u izvršnoj vlasti. Slijedom toga, ŽO SDP-a potrebna je temeljita obnova stranačke infrastrukture te bolje funkcioniranje općinskih i gradskih organizacija - smatra Vupora.

S njom se slaže i Dubravko Bilić, koji ističe da je postojeći model upravljanja strankom dosegnuo svoj vrhunac.

- Najveći problem je bio priprema za posljednje lokalne izbore, koji su pokazali kako na mnogo mjesta imamo organizacije koje su zapuštene, koje ne funkcioniraju, u čemu je zakazala županijska organizacija, koja je o lokalnim organizacijama trebala brinuti i jačati ih - ukazuje Bilić.

Smatra da je SDP-ov rejting u Varaždinskoj županiji u silaznoj putanji te da su stranci potrebne promjene da se to zaustavio, odnosno preokrene.

- Imam potvrđenog iskustva u radu na lokalnoj razini, u drugom mandatu sam gradonačelnik te imam rezultate iza sebe. Isto tako, nemam nikakvih ambicija prema Zagrebu, Saboru i mogu svu energiju posvetiti jačanju organizacija - ističe Bilić.

Kaže kako će mu, ako bude izabran na predsjednia ŽO SDP-a, glavna misija biti jačanje SDP-a po svim sredinama.

- SDP na svim izborima uvijek osvaja velik broj glasova, ali to nikad nismo uspjeli opredmetiti jer smo uvijek bili iza HNS-a - ukazuje Bilić.

Habek: Nismo podbacili

Aktualni predsjednik ŽO SDP-a Mario Habek ne slaže s tvrdnjama da je izborni rezultat SDP-a bio loš.

- Na izborni rezultat utjecalo je mnogo toga, od vijesti da naš tadašnji partner HNS ulazi u Plenkovićevu vladu, do toga da su neki naši članovi javno pozivali birače da ne izađu na izbore, isključivo zbog vlastitog interesa. Bilo je tu, nažalost, dosta loših okolnosti koje nam nikako nisu išle u prilog. No, usprkos svemu tome, ne mogu se složiti da su rezultati bili loši, veli Habek.

SDP je, kako dodaje, dobio načelnika u Petrijancu, izašao sa svojim kandidatima na izbore u nekim gradovima i općinama, obranio gradonačelničku poziciju u Ludbregu, osvojio 1 vijećnika više nego prije 4 godine.

- To nije loš rezultat, no svakako može biti i bolji i to ćemo i pokazati - najavljuje Habek.

Priznaje da SDP svuda, pa tako i u Varaždinskoj županiji, može i mora bolje, no naglašava da ŽO SDP-a, kojoj je na čelu, nije ni u čemu podbacila.

- Predsjednici gradskih i općinskih organizacija moraju biti ‘’servis’’ svojim članovima, držati svoje organizacije aktivnima i motivirati članove na rad. Ne može se dogoditi da na konvenciju dođe 30-ak članova iz jedne gradske organizacije koja broji preko 100 članova. Znači da tu nešto nije u redu. Kao predsjednik ŽO uvijek sam bio i bit ću na raspolaganju za pomoć predsjednicima lokalnih organizacija - ukazuje Habek.

Na kraju poziva na korektnu kampanju.

- Ne želim da se unutar SDPa vode ikakve nekorektne borbe i zadaju udarci ispod pojasa. Pozivam stoga svoje buduće protukandidate da se za glasove borimo programom i planovima za budućnost naše stranke, a ne podmetanjima, prozivanjima i svađom preko medija. Moramo čuvati osobno, ali i dostojanstvo SDP-a - poručuje Habek.