Gripe u Varaždinskoj županiji zasad nema, naručeno 23.000 doza cjepiva Foto: VV arhiva / ilustracija

Gripe u Varaždinskoj županiji zasad nema, naručeno 23.000 doza cjepiva

| 4.10.2021. u 17:10h | Objavljeno u Aktualno

- U Varaždinskoj županiji zasad nemamo niti klinički niti laboratorijski potvrđen nijedan slučaj gripe – rekla nam je dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Naime, krajem rujna iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) izvijestili su da je u Hrvatskoj dosad evidentirano 100-tinjak slučajeva, ranije od uobičajenog početka sezone gripe krajem studenoga, odnosno u prosincu.

- Kako već dvije godine cirkulira virus SARS-CoV-2, došlo je poremećaja odnosa u mikrobiološkom miljeu pa se i ranije pojavio virus gripe. No i ranijih godina smo sporadično registrirali virus gripe u tom razdoblju, jer se on donosio iz država u kojima je gripa cirkulirala. Iznenađuje brojka potvrđenih slučajeva, možda zbog toga jer je ciljano rađena dijagnostika, ali u svakom slučaju ukazuje na cirkulaciju virusa – pojasnila je dr. Čusek Adamić.

Dr. Ivu Košćak, voditeljicu Djelatnosti za kliničku mikrobiologiju, upitali smo koristi li se mikrobiološka dijagnostika gripe PCR metodom, što je početkom ove godine uveo županijski Zavod.

- Zasad ne radimo dijagnostiku gripe jer trenutno nemamo dostupne reagense za PCR testiranje na gripu koji bi odgovarali našim uređajima. U potrazi smo za prikladnim reagensima. Reagensi koje smo koristili prošle sezone nisu više dostupni – odgovorila nam je dr. Iva Košćak.

Koliko slučajeva gripe je evidentirano u prošloj sezoni, kako razlikovati gripu i Covid-19, kada stiže cjepivo i kakve su preporuke za cijepljenje, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...