Prirez u Varaždinu od iduće godine 5 posto - prijedlog gradskog vijećnika

| 31.10.2022. u 07:48h | Objavljeno u Aktualno

Daljnjim koracima od po 2,5 pp godišnje, ideja je da se od početka 2025. godine u Varaždinu ne naplaćuje prirez, navodi Petrić

Hrvoje Petrić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Varaždina, podnio je prijedlog da se od početka 2023. godine prirez obračunava po stopi od 5 posto.

- To je u skladu s idejom koju je iznijela Platforma Budimo Grad u 2021. godini, a prihvatio gradonačelnik Neven Bosilj, naglašava Petrić te napominje da daljnjim koracima od po 2,5 pp godišnje bi se došlo do toga da se od početka 2025. godine u Varaždinu ne naplaćuje prirez. 

Prvi korak te ideje, kako podsjeća, realiziran je početkom ove godine, kada je prirez smanjen s 10% na 7,5%, a smanjenje prireza u 2022. godini nije dovelo do pada proračunskih prihoda, već je prihod s osnova poreza na dohodak i prireza narastao sa 154 u 2021. na 177 milijuna kuna u 2022. godini.

- Smanjivanjem, odnosno ukidanjem prireza primarno se želi postići privlačenje visokoprihodovnih grana industrije (IT, farmaceutske, inženjerske djelatnosti...), a sekundarno se žele povećati neto prihodi zaposlenika. Smanjenje prireza imat će pozitivan utjecaj i na neto plaće medicinskog osoblja u Varaždinu, što je bitan moment, ako se uzme u obzir broj medicinskog osoblja koje je u proteklom razdoblju napustilo OB Varaždin. Smanjenje stope prireza je znak poduzetnicima u Varaždinu, okolici Varaždina, kao i poduzetnicima koji razmatraju lokaciju za proširenje poslovanja u Republici Hrvatskoj, da im Varaždin, uz sve postojeće infrastrukturne i kadrovske prednosti, nudi i povoljniju poreznu situaciju, navodi vijećnik, koji kao pozitivne primjere navodi Koprivnicu i Sv. Nedjelju.

Pad prihoda radi niže stope prireza, smatra,  u cijelosti će otkloniti "pozitivan utjecaj otvaranjem dobro plaćenih radnih mjesta".

-Od kolega u Gradskom vijeću, svih političkih opcija, očekujem da će podržati ovaj prijedlog. Time ćemo našim sugrađanima omogućiti da sami odluče kako će potrošiti vlastiti novac, jer oni to svakako znaju bolje od političara, zaključuje.