Gradonačelnik Habuš o sudskim postupcima Grada "teškima" više od 20 mil. kn

VV | 5.10.2016. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno

Iz Grada Varaždina javnost obavještavaju o paričnim postupcima koje trenutno vode, a u kojima je jedna od parničnih strana Grad Varaždin i koji su teški više od 20 milijuna kuna.

Priopćenje koje potpisuje varaždinski gradonačelnik Goran Habuš prenosimo u cijelosti.

S obzirom na brojna, najčešće neutemeljena i neprovjerena prozivanja kojima je ova gradska vlast izložena vezano za pokrenute sudske postupke u kojima je jedna od parničnih strana Grad Varaždin, smatram kako je svrsishodno da se u cilju potpunog informiranja javnosti, ista obavijesti o stvarnom stanju stvari.

Nedavno je javnost obaviještena o presudi Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske kojom je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Varaždinu i tako pravomoćno utvrđeno da je Ugovor o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada radi sanacije postojeće lokacije Brezje iz 2008. godine ništetan. Ne ulazeći u problematiku navedenog Ugovora, kao i sve posljedice koje je isti izazvao (isplata iznosa od 9.173.209,55 kuna trgovačkom društvu T7 VIS d.o.o.) i mogao izazvati, bitno je istaknuti kako je riječ o prvoj pravomoćnoj sudskoj odluci kojom se potvrđuje nezakonitost postupanja ranije gradske vlasti, a postupanja kojeg su Grad Varaždin i njegovi građani taoci još i danas. Značaj ove sudske presude ogleda se i na brojne druge sudske postupke koji su pokrenuti protiv društava iz Patafta grupe, od kojih je svakako najznačajniji spor kojim se osporava zamjena zemljišta Brezje – Jalkovec, odnosno Ugovor temeljem kojeg je Grad još 2009. godine trgovačkom društvu T7 VIS d.o.o. dao zemljište u Brezju u zamjenu za površinom šest puta manje i 5 milijuna kuna manje vrijedno zemljište u Jalkovcu. Od kakvog će utjecaja ova presuda Visokog trgovačkog suda biti na kazneni postupak koji se vodi protiv Ivana Čehoka i dr., tek ostaje za vidjeti.

U međuvremenu, Grad je ishodio i pravomoćnu presudu protiv trgovačkog društva IGREC ŠPORT d.o.o. kojom je utvrđeno kako je upravo Grad Varaždin vlasnik zemljišta u Zagrebačkoj ulici na kojem se nalaze teniski tereni. Time je definitivno okončano problematiziranje oko pitanja vlasništva nad spornim terenima, a koje pitanje se također potencira unatrag nekoliko godina. I ovaj sudski postupak posljedica je ugovora sklopljenih mnogo prije no što je ova gradska vlasta preuzela odgovornost upravljanja Gradom.

Još jedan u nizu od naslijeđenih problema i ugovora sklopljenih, u najmanju ruku, pod sumnjivim okolnostima, bila je i otplata kredita kojeg je 2010. godine NK „Varaždin“ ishodio od PBZ-a d.d. Radilo se o kreditu u visini od 8.000.000,00 kuna kojeg je, umjesto Nogometnog kluba, od samog početka otplaćivao Grad Varaždin i radi osiguranja kojeg je na nekretnini u vlasništvu Grada – stadionu „Varteks“ – uknjižena hipoteka u korist spomenute Banke. Grad Varaždin je ove godine pokrenuo parnični postupak protiv svih supotpisnika ugovora iz 2010. godine tražeći, između ostalog, brisanje predmetne hipoteke. Prije nekoliko dana od Privredne banke Zagreb d.d. zaprimljeno je Brisovno očitovanje kojim se omogućava da se hipoteka na Varteksovu stadionu briše, a nekretnina oslobodi od spomenutog tereta. Riječ je o značajnom postupanju Privredne banke Zagreb d.d. koji će se odraziti i na pokrenuti parnični postupak.

Za obveze NK „Varaždin“ Grad je trebao jamčiti i temeljem Zaključka koji je 2008. godine Gradsko poglavarstvo, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Čehokom, donijelo u korist Banke Kovanice d.d. U tom slučaju se radilo o kreditu u visini od 2.500.000,00 kuna. Tijekom 2013. godine, nakon što je NK „Varaždin“ u potpunosti prestao plaćati po sklopljenom Ugovoru o kreditu, Banka Kovanica d.d. je utužila Grad Varaždin kao jamca za preostali neotplaćeni iznos od cca. 605.000,00 kuna. U svibnju ove godine Grad Varaždin je ishodio prvostupanjsku presudu Trgovačkog suda u Varaždinu temeljem koje se tužbeni zahtjev Banke odbija u cijelosti kao neosnovan.

Nadalje, u protekle tri godine Crtorad d.o.o. je pokrenuo tri sudska postupka protiv Grada Varaždina radi ispunjenja Ugovora o koncesiji sklopljenog 2007. godine te radi isplate iznosa od 2.316.108,38 kn, odnosno 1.048.145,00 kn zajedno s pripadajućom zateznom kamatom. Ponovno, riječ je o Ugovoru sklopljenom za vrijeme ranije gradske vlasti koji je svojim brojnim prazninama i dvosmislenostima ostavljao mnogo prostora za različita tumačenja ugovornih odredaba na štetu Grada. Sva tri ova postupka riješena su u korist Grada, na način da je u jednome od njih donesena pravomoćna presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Crtorada d.o.o., dok je u preostala dva, a kao posljedica vođenih pregovora i pokušaja mirnog rješenja spora, Crtorad d.o.o. povukao tužbe.

Riječ je o samo nekim od sporova koji su posljedica stanja zatečenog u studenom 2011. godine i pravnih poslova sklopljenih puno prije toga.

Ovom popisu bi se moglo pridodati i rješavanje problematike Biotehnološkog parka, kao i brojna druga pitanja koja su ne samo usporavala, već i onemogućavala normalan rad i funkcioniranje gradske vlasti.

Unatoč činjenici da su svi prethodno opisani sudski postupci okončani u korist Grada, želim naglasiti kako je riječ o pravnim postupcima koje Grad nije vodio zato što je želio, već iz razloga što je morao, ali da je u istima pokazao kako je došlo vrijeme kada se nezakonitosti bilo koje vrste ne samo da neće tolerirati, već će se i sankcionirati grijesi prošlih vremena.

Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina

Označeno u