Gradonačelnik Bosilj: "Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti, ovo je pobjeda svih" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Gradonačelnik Bosilj: "Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti, ovo je pobjeda svih"

VV | 16.11.2023. u 14:55h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Brezje u Gradu Varaždinu.

- Vlada RH donijela odluku jednoglasno, Fond će preuzet čitav trošak sanacije bala u Brezju

- Župan Stričak: "Nakon punih 18 godina Vlada premijera Plenkovića riješila problem bala u Brezju"

- Ovo je rezultat upornosti, truda i predanosti našeg projektnog tima. Put do ovog trenutka nije bio lak. Susreli smo se s izazovima, podmetanjima, pokušajima da se zaustave naši napori. No, unatoč svemu, stigli smo do cilja. Ova pobjeda nije samo naša, to je pobjeda zajednice, suradnje svih uključenih i podrške građana Varaždina. Hvala im što su vjerovali u ovo rješenje i strpljivo čekali ovaj trenutak. Ovaj korak prema održivom rješenju za balirani otpad ima šire značenje za našu zajednicu i okolinu. No, ovo je također podsjetnik da zajedničkim naporima možemo razbiti mitove i ostvariti značajne promjene. Razbili smo mit da se bale ne mogu riješiti, a sada nastavljamo razbijati i druge mitove - komentirao je Vladinu odluku varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji je ujedno zahvalio projektnom timu: Mirki Jozić, Aleksandri Anić Vučinić i Željki Brlečić koje su iznjedrile stotine dokumenata, elaborata, programa sanacije i raznih dozvola koje su nas dovele do rješenja.

- Zahvaljujem se i svim saborskim zastupnicima iz Varaždinske županije koji su aktivno podržali ovo rješenje te smo se svi zajednički izborili da umjesto postojećeg sufinanciranja od 40 posto Vlada to financira u punom iznosu, odnosno 100 posto - rekao je Bosilj.

Odluku je obrazložio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović koji je naglasio kako problem baliranog otpada muči građane Varaždina više od 15 godina.

- Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financirat će sanaciju bala u 100-postotnom iznosu, a to je nešto više od 29 milijuna eura. Na takav način zaštitit ćemo zdravlje naših ljudi, riješit ćemo i potencijalnu ugrozu za strateške rezerve pitke vode, a u konačnici zaštitit ćemo i okoliš - rekao je Filipović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio se zastupnicima u Hrvatskom saboru iz treće izborne jedinice, te županu Anđelku Stričaku i gradonačelniku Grada Varaždina Nevenu Bosilj koji su u komunikaciji i u pripremi ove odluke bili aktivni.