Grad Varaždin: Prvo odlazi Nadzorni odbor Čistoće, a onda i uprava?

| 25.6.2021. u 14:51h | Objavljeno u Aktualno

Za to što danas pola Varaždinske županije nema ugovorene dostatne kvote za odlaganje otpada za varaždinskog je gradonačelnika Nevena Bosilja odgovornost bivše gradske vlasti, kao i nadzornog odbora i uprave Čistoće.

- Tu vidim odgovorne za današnju situaciju i 7. srpnja održat će se sjednica nadzornog odbora, koji mora sazvati skupštinu, koja će biti u kolovozu. Tada će se birati novi nadzorni odbor, budući da ovom sadašnjem, postavljenom od bivše vlasti,  istječe četverogodišnji mandat. Nakon toga ćemo vidjeti što ćemo s tvrtkom Čistoća i upravom jer ako moram raditi posao direktora, onda on ne treba Gradu - ustvrdio je Bosilj, pitajući čemu služi direktor poduzeća, koje se bavi otpadom, ako kao gradonačelnik mora tražiti odlagališta sa slobodnim kapacitetima.

Grad Varaždin, kako je dodao gradonačelnik, krenuo je i s rješavanjem problematike bala pa je tako u srijedu održan inicijalni sastanak s Petrom Pripuzem, predsjednikom NO C.I.O.S.-a i CE-ZA-R-a.

- Razmijenili smo početne pozicije i dogovoren je novi sastanak. Svi oni koji pričaju da bi bale riješili Kinezi i drugi, trebali bi biti svjesni da imamo potpisane ugovore o kojima možemo pregovarati, ali ne ih i ignorirati. Mi smo krenulo u smjeru rješavanja bala mimo sudova. Na to sam usredotočen i siguran sam da ćemo bale, to ruglo u roku od dvije godine maknuti iz Brezja - ukazao je Bosilj.

Napomenuo je da se ne radi o novoj integralnoj nagodbi, koju je pokušavao progurati Čehok, budući da se sve zapravo vrtjelo oko zemljišta, dok je on usredotočen na rješavanje otpad, odnosno bala.

- Ivanec je dobio novac države za sanaciju Jerovca. Tu je više prostora za 300.000 tona, a imaju stotinjak. Uredno se vodi otpad odasvud, ali ne može varaždinski jer valjda više smrdi - ukazao je Bosilj, dodajući da se radi o politikantstvu.

Kako je dodao, Piškornica ima obvezu preuzimanja otpada s područja četiri županije, a Čistoća je napravila propust što jedina nije ugovorila kvote, koje imaju Lukom, Ekoflor, Univerzal i dr.

- Zbog toga je Grad Varaždin i ovih ostale jedinice tu gdje jest, iako neke općine otvaraju nove kazete i prodavat će kvote na tržištu za prihvat otpada. U Hrvatskoj postoji 77 odlagališta i žalosno je da moram pisati dopise upravi Čistoće koga i što da pitaju. Meni ne treba takva uprava. Ja nisam uprava Čistoće i ne mislim to biti - naglasio je Bosilj, napomenuvši da će ovakvi problemi biti dok ne zažive regionalni centri, što bi trebalo biti krajem iduće godine.

Problem zbrinjavanja otpada, kako je dodao zamjenik gradonačelnika Marković, kreće od države.

- Nije problem u JLS-ima, već općenito jer nije dobro postavljen sustav. Ministarstvo je odredilo odlagališta po županijama. Tako bi otpad iz Varaždinske županije Čistoća trebala voziti u Jerovec, kao najbliže odlagališta. Ministarstvo daje nalog za Jerovec, ali gradonačelnik to odbija zbog dnevno političkih razloga. Isto stvar je i u Koprivničkom Ivancu. Imamo događanje naroda, koji je jači od države, koja je predvidjela dinamiku zatvaranja odlagališta, ali nije predvidjela kud s otpadom, odnosno predvidjela je regionalne centre, ali oni kasne - upozorio je Marković, dodavši da uz sve to  Čistoća propusti dogovoriti kvote s Piškornicom, koje su ugovorili drugi, a na to ih nije pritisnula bivša vlast zbog nekih interesa u pozadini, što će se vidjeti.