Gospodarstvenici oslobođeni komunalne naknade, a sredstva za vrtić preusmjerena na novu Knjižnicu

| 24.4.2020. u 21:22h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj, online sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina prihvaćena je dopuna Odluke o komunalnoj naknadi, prema kojoj se gospodarstvenici, koji djeluju na području Grada, oslobađaju plaćanja komunalne naknade dok traju okolnosti izazvane epidemijom.

Svi obveznici komunalne naknade čiji je poslovanje djelomično onemogućeno, a koji su nastavili raditi na neki od dozvoljenih načina, oslobađaju se obveze plaćanja dok traju mjere obustave rada, proporcionalno omjeru pada prihoda, ukoliko im je prihod pao za više od 20% u odnosu na isti mjesec prethodne godine i ako su uzrok pada prihoda mjere Stožera.

Dan uoči sjednice HDZ-ovi vijećnici predstavili su svoj amandman prema kojemu su tražili da se ova Odluka odnosi na sve gospodarstvenike, koji djeluju na području Grada, a ne samo na one koji su registrirani u Gradu.

S obzirom da je predlagatelj podnio vlastiti amandman na Odluku usklađen s prethodnim amandmanima, gradonačelnik je izjavio da nema potrebe za prihvaćanjem drugih amandmana. Tako da HDZ-ov amandman nije prihvaćen, ali ono što su tražili zapravo je postalo integralni dio Odluke.

Slično je bilo i s HDZ-ovim amandmanom koji se odnosio na korisnike javnih površina.

Prijedlog odluke o pomoći pravnim osobama, fizičkim osobama-obrtnicima te udrugama koje koriste prostore u vlasništvu Grada Varaždina usvojen je većinom glasova. Ovim Prijedlogom od plaćanja zakupnine za poslovne prostore i javne površine u vlasništvu Grada Varaždina oslobađaju se sve pravne osobe i fizičke osobe-obrtnici koji su Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja od 19. ožujka 2020. godine morali obustaviti svoj rad.

Oslobođenje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Varaždina počinje od mjeseca travnja 2020. godine, a završava zadnji dan mjeseca u kojem su ukinute mjere koje se odnose na poslovanje, odnosno zadnji dan u mjesecu u kojem je opet dozvoljena poslovna aktivnost korisnika javne površine u vlasništvu Grada Varaždina.

Također  su prihvaćene izmjene i dopune Odluke o davanju koncesije za održavanje i naplatu parkirališnih mjesta automobila. Naime, korisnici su oslobođeni plaćanja parkiranja u gradu, osim u podzemnoj garaži Kapucinskog trga, a ta će mjera potrajati vjerojatno i do početka svibnja. Tako da je u skladu s tim i koncesionar oslobođen od plaćanja koncesije.

Prijedlog odluke o izmjeni odluke o zaduženju Grada Varaždina za financiranje kapitalnih projekata planiranih u Proračunu Grada Varaždina za 2020.godinu prihvaćen je većinom glasova te će se izmjenom te odluke omogućiti završetak radova na novoj Gradskoj knjižnici do Dana Grada Varaždina.

Naime, kreditna sredstva prvotno planirana za izgradnju novog dječjeg vrtića u Koprivničkoj ulici na Banfici preusmjerit će se na dovršetak izgradnje nove Gradske knjižnice u nekadašnjoj Varteksovoj zgradi na Franjevačkom trgu.

Iako je ovaj prijedlog izazvao dosta rasprave i polemike, posebice između SDP-ovih vijećnika i vijećnika Davora Patafte te dogradonačelnice Sandre Malenice, po pitanju racionalnog vođenja projekta, prijedlog je na kraju prihvaćen.