Dan oslobođenja Varaždina kao dan sjećanja, ali i svijesti o važnosti sigurnosti građana

| 13.9.2019. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

Svečani program povodom obilježavanja Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije ove se godine održava u petak, 20. rujna, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Gradu Varaždinu.

Dan oslobođenja Varaždina i Dan varaždinskih branitelja obilježava se 22. rujna te je na koordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata odlučeno da se svečani program održi u petak, izvjestio je Ivo Loborec, tajnik Udruge specijalne jedinice "Rode" Varaždin i ratni pripadnik specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“.

Dan ranije, u četvrtak 9. rujna, u Varaždinskoj katedrali u 18 sati održat će se misa za poginule branitelje, a svečani program u petak počinje u 9 sati mimohodom koji kreće od Staroga grada. Svečana povorka zatim prolazi Stančićevim trgom, Bakačevom i Gajevom ulicom do Korza te Gundulićevom ulicom do Trga slobode gdje će se položiti vijenci kod križa zahvalnosti ispred crkve Svetog Nikole.

U svečanost će biti uključeni veterani postrojbi PU Varaždinske, SJP "RODA", 104. brigade HV-a, Odreda narodne zaštite Varaždin Orion, Tigrova i Puma, zatim predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata, djelatni sastav policije PU Varaždinske, vatrogasci Grada Varaždina kao i 200 pripadnika postrojbe 2. mehanizirane bojne Pume Varaždin. Prema riječima saborskog zastupnika Anđelka Stričaka ukupno će biti više od 400 sudionika.

Nakon polaganja vijenaca kod križa zahvalnosti, središnja svečanost održat će se na Kapucinskom trgu, gdje će se prirediti izložba tehnike i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva, a pripadnicima Puma svečano će se uručiti beretke.

- Očekuje se slijetanje borbenog vojnog helikoptera i jednog policijskog helikoptera, a najavljen je i dolazak više vojnih borbenih vozila i pješačkog naoružanja te vozila policije i vatrogastva - najavio je Loborec napominjući da su na svečanost pozvali ministre i predsjednicu države, ali još nisu dobili potvrdu njezina dolaska.

Anđelko Stričak, saborski zastupnik i predsjednik županijskog HDZ-a naglasio je važnost sigurnosnog aspekta u vremenu u kojem živimo.

- Nedavno sam sudjelovao na konferenciji u Helsinkiju gdje je bilo riječi o klimatskim promjenama i demografskim kretanjima u pojedinim regijama, kao i o zaposjedanju određenih regija na sjeveru bogatih rudama. Kada to čujete shvatite koliko je pitanje sigurnosti zanimljiva tema i koliko smo sretni što smo članica EU i NATO saveza, najprestižnijih integracija i da unutar njih imamo tu jednu kolektivnu sigurnost. Bez sigurnosti nema razvoja gospodarstva, investicija, a ni razvoja društva u cjelini. Ova naša obljetnica, osim što ima karakter da se prisjetimo i obilježimo, ujedno naglašava da smo sigurna država. I prema novom zakonu sustava domovinske sigurnosti svi su uključeni u to, od udruga branitelja, vojske, policije do vatrogasaca, civilne zaštite i gorske službe spašavanja, čiji predstavnici također prvi puta sudjeluju u mihohodu - naglasio je Stričak.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok ističe da su svim školama uputili preporuku da taj dan u nastavu uključe i obilježavanje Dana oslobođenja.

- Ovo je način da pokažemo građanima da su sigurni zahvaljući vojski, policiji i vatrogastvu. Dobro je da taj dan bude i memorativan i komemorativan, da se prisjetimo i da razmislimo o stanju sigurnosti. Preporučili smo svim školama da razmisle kako da taj dan uključe učenike u svečano obilježavanje te su svi učenici pozvani na proslavu. Važno je govoriti o tom događaju i o tome koliko je bitan za Varaždin i cijelu Hrvatsku. Važno je da i djeca shvate koja je važnost Dana oslobođenja i pozivamo naše građane da dođu i da zajednički proslavimo taj dan - poručio je gradonačelnik.

I varaždinski župan Radimir Čačić ističe važnost sigurnosti i članstva u NATO savezu.

- Sigurnost građana jedna je od najvažnijih pretpostavki za svijest o tome koliko je vrijedno to što danas imamo. EU i NATO pakt su pretpostavke sigurnosti i svi koji o tome dvoje, ili ništa ne razumiju ili ne žele dobro građanima ove zemlje. Bez obzira na primjedbe koje možemo imati, svima treba biti jasno što to znači. Tih godina prevladavao je osjećaj međusobne ovisnosti, pa čak i straha, euforije te oduševljenja. To je prirodno, normalno i ljudski. Na značaj tih događaja treba upozoriti i svakako podsjećati, jer mi ne pretjerujemo, ali kada pogledate da smo s Međimurcima bili najprisutniji u obrani Vukovara, da je četrdeset posto ukupnog naoružanja osvojeno u Varaždinu u najvećoj pobjedi koja je čista i neupitna onda moramo biti jako ponosni. Ono što bi bilo dobro i što ćemo napraviti je inicijativa da se jednim malim satom povijesti predstave sve te pobjede i uspjesi u obrazovnom sustavu naših škola, ako ne na državnom nivou, onda sasvim sigurno u Varaždinu i Varaždinskoj županiji - rekao je župan, koji je i sam bio sudionik ratnih zbivanja te je na kraju istaknuo da je to bilo vrijeme zajedništva, a ne podjela i da je to vrijednost.