Gen Z lista u Varaždinu: "Zabrinjavaju nas porast ekstremne desnice i ekonomska nejednakost"

VV | 6.6.2024. u 18:39h | Objavljeno u Aktualno

Nina Skočak, nositeljica Gen Z liste za Europski parlament, danas je na Korzu u Varaždinu, s kandidatkinjom Varaždinkom Doroteom Strelec te kandidatima Nikolom Kožulom i Janom Miškovićem, pred medijima predstavila program liste. Dorotea Strelec već se okušala u lokalnoj politici kao gradska vijećnica u Varaždinu i to kao članica platforme Budimo grad.

Kandidati Gen Z liste danas su odgovarali novinarima na pitanja te su istaknuli četiri glavna područja svog programa: uključivanje mladih u politiku, sigurnost na internetu i društvenim mrežama, održivost i zelene politike te ljudska prava s naglaskom na ženska prava.

- Zabrinjava nas porast ekstremne desnice, i u Hrvatskoj, i u Europi, te smatramo da se ljudska, a posebice ženska prava, u ovakvoj političkoj situaciji trebaju nastaviti naglašavati. Naš politički program je posljedica pitanja i problema s kojima smo se susreli na svom putu i za koja smatramo da su neka od ključnih koja treba adresirati. Uzmite za primjer našu budućnost. Ona je zasigurno digitalna, zar ne? Nekome se to možda čini nemogućim, ali osjećati se sigurno u cyber svijetu nama je jednako važno kao i osjećati se sigurno na ulicama. Zaštita potrošača na internetu i digitalna privatnost, prepoznavanje uzroka i posljedica razvoja umjetne inteligencije, potencijalne prijetnje i opasnosti te općenito zaštita podataka na društvenim mrežama su goruće teme - izjavila je Nina Skočak, nositeljica Gen Z liste.

Na to se nadovezala Varaždinka Dorotea Strelec naglašavajući konkretne probleme i politike za koje se Gen Z lista zalaže.

- Ekonomska nejednakost nam je neprihvatljiva. Marketinška praksa ružičastog poreza (eng. pink tax), u kojoj su proizvodi koji se oglašavaju ženama, npr. roze boje, skuplji nego isti proizvodi koji se oglašavaju muškarcima, ali u plavoj boji, mora prestati. Istraživanja su pokazala da žene zbog takvih praksi potroše i do 1000 eura godišnje više nego muškarci i to za isti proizvod, koji ima istu funkciju! Isto tako, moramo u Parlamentu jasno i konkretno potaknuti raspravu o plaćenom menstrualnom bolovanju za žene s teškim menstrualnim bolovima. Strašno nam je da neke žene moraju satima stajati na svojim radnim mjestima dok su u bolovima, a da se ne osjećaju ugodno reći to nekome ili tražiti slobodan dan. Podsjećamo, od ukupno 300 kandidatkinja i kandidata iz Hrvatske koji žele u Europski parlament, manje od 10 % ih je mlađe od 30 godina. Dakle, to je 29 mladih ljudi, a od toga je 12 na našoj listi! Uvedimo obvezne kvote za mlade na izborima za Europski parlament!

Na kraju press konferencije, Gen Z lista pozvala je svoje sugrađanke i sugrađane da izađu na izbore u nedjelju 9.6. kako ne bi drugi odlučivali o njihovoj budućnosti umjesto njih.