FOTO U Vinici obilježena 32. obljetnica ustroja 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“

Varaždinske vijesti | 12.5.2023. u 13:13h | Objavljeno u Aktualno

Povodom obilježavanja 32. obljetnice ustroja 5. bojne 1. A brigade „Tigrovi“ u Vinici su ispred spomen-ploče kod nekadašnjeg centra za obuku jedinica ZNG-a položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule i preminule pripadnike brigade.

Odavanju počasti je uz pripadnike Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, ali i mnogih drugih pripadnika braniteljskih udruga u ime Varaždinske županije nazočila i doc.dr.sc.Spomenka Kiđemet Piskač, županijska vijećnica, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

U ime Vlade RH i Sabora RH vijenac je položio državni tajnik u Ministarstvu branitelja Špiro Janović, u ime Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Marijan Kretić, u ime Grada Varaždina Lovro Lukavečki, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, a u ime Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec, načelnik općine.

Na minutu šutnje pozvao je Damir Belaj, predsjednik Udruge ratnih veterana 1. Gardijske brigade „Tigrovi“ dok je molitvu za sve poginule i preminule predvodio vinički župnik Valent Posavec, dekan Ivanečkog dekanata i kanonik Zbornog kaptola.

Doc.dr.sc. Spomenka Kiđemet Piskač je istaknula kako se danas prisjećamo svih poginulih i preminulih pripadnika slavne brigade Tigrova, brigade čije ime će zlatnim slovima ostati upisano u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

-Tigrovi su se borili od Vukovara do Dubrovnika, pa sve do oslobađanja Knina. Uostalom Varaždinci su bili prvi kod obrane, naoružavanja i kasnije kod oslobađanja gotovo cijele Hrvatske. I na tu činjenicu smo ponosni i treba ju stalno isticati. Stoga svim pripadnicima 5. Bojne Prve A brigade „Tigrova“ u ime župana Stričaka i u svoje osobno ime čestitam 32. obljetnicu ustrojavanja te svima želim puno zdravlja i osobnog zadovoljstva – rekla je Kiđemet Piskač.

Galerija slika