FOTO Stričak na proslavi 28. obljetnice HDZ-a: Varaždinska županija je "plava" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Stričak na proslavi 28. obljetnice HDZ-a: Varaždinska županija je "plava"

| 20.2.2018. u 21:45h | Objavljeno u Aktualno

- Iako se na državnoj razini nekako uvriježila percepcija da je Varaždinska županija "crvena", moram ipak reći da je "plava". Od 28 općina i gradova, odnosno gradonačelnika i načelnika mi imamo 11, SDP svega dva. Od ukupno 424 mandata u vijećima i skupštini mi imamo 144 vijećnika, a SDP 60, od 28 predsjednika općinskih i gradskih vijeća mi ih imamo 15, a oni jednoga. Sve to pokazuje da smo mi daleko jači i da smo mi zapravo "plava županija" - rekao je predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak na današnjoj proslavi 28. obljetnice HDZ-a u Varaždinskoj županiji, kao osvrt na proteklu godinu i rezultate lokalnih izbora.

Komentirao je i stvaranje koalicije HDZ-a i HNS-a, nakon državne, i na lokalnoj razini u Varaždinskoj županiji, a osvrnuo se i na projekte koji su započeti ili će se pokrenuti.

- Veselimo se tome, smatramo da smo kao koalicijski partner zaista korektni, da naši koalicijski partneri imaju dovoljno prostora da promoviraju svoje programe i stavove te da ćemo suradnju održati. Naravno, daleko više nas vesele rezultati tih koalicija. Riječ je o oko dvije milijarde kuna investicija koje se pokreću ili su već pokrenute. Od toga 1,5 milijarde kuna dolazi iz Hrvatskih voda, vezano uz Aglomeraciju, izgradnju nasipa i vodovoda. Oko 300 milijuna kuna odnosi se na zdravstvo, 250 milijuna na školstvo, točnije za izgradnju potrebnih objekata, dvorana i učionica u 15 škola, u sklopu 15 škola. Ove godine iz Hrvatskih cesta dolazi 80 milijuna kuna, sljedeće godine dvostruko više, a 2020. vjerujem da ćemo krenuti u izgradnju prvih brzih cesta. Možemo reći da je Varaždinska županija nakon dugo godina krenula u jedan investicijski "bum", kakav ne pamtimo još od '90-ih, za vrijeme izgradnje autoceste Zagreb-Goričan. Od '90-ih do danas jedino što je SDP uspio na području Varaždinske županije realizirati i svečano otvoriti bilo je otvaranje lifta u Vodotornju - naglasio je Stričak.

Uz brojne članove stranke i druge goste, na svečanosti u varaždinskoj Areni bio je i predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je pohvalio rad varaždinskog HDZ-a.

- HDZ je nakon dugo, dugo godina došao u priliku da sukreira politiku u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Mi smo na takve rezultate koji su bili na lokalnim izborima ponosni, zadovoljni smo načinom na koji se ovdje radi. Unaprijedili smo svoju poziciju unutar politike u gradu i županiji, naravno da smo time zadovoljni i čestitam onima koji tu politiku vode te očekujem da će HDZ u idućoj fazi i dodatno jačati. Pritom se nadam da ćemo, kao i u drugim sredinama, vidjeti u našim redovima sve više mladih, novih ljudi. Mi smo, kao stranka, uključivi, želimo razgovarati, otvoriti se i za nove članice i članove - rekao je Jandroković.

Što se tiče suradnje HDZ-a i HNS-a na lokalnoj razini, istaknuo je da podržava takve koalicije.

- Naravno da to podržavam, budući da se i na državnoj razini za sada uspješno dogovaramo s kolegama iz HNS-a o svim važnim odlukama. Normalno je da se ta suradnja spustila i na niže sredine te vjerujem da je to jedna dobra kombinacija koja može dati dobre rezultate na državnoj i lokalnoj razini - kazao je Jandroković.

Damir Habijan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Varaždin, komentirao je ulazak HDZ-a u gradsku vlast.

- Nakon gotovo dva desetljeća participiramo u gradskoj vlasti zajedno s našim partnerima iz Glasa, odnosno listom Ivana Čehoka. To je jedna nova uloga koja je za članice i članove možda malo neobična, jer smo u Varaždinu dugo bili oporba, no to je uloga koja neće biti sporedna i u kojoj zasigurno nećemo biti statisti, nego ćemo u ovom mandatu odigrati jednu od glavnih, ali pozitivnih uloga. Pred nama je puno posla, a ono što me posebno raduje je uspostava vertikale vlasti, od Grada, preko Županije do državne razini, zahvaljujući kojoj u Varaždinu u realizaciju kreću mnogi projekti, o kojima je govorio predsjednik županijskog HDZ-a - istaknuo je Habijan.

Spomenimo da su, uz Jandrokovića, gosti svečanosti bili i Tomislav Čuljak, potpredsjednik HDZ-a, Andrija Mikulić, član Predsjedništva stranke, saborski zastupnik i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Darko Horvat, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a, Josip Križanić, član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik, Mario Kapulica, član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman", Ivan Anušić, član Predsjedništva HDZ-a i osječko-baranjski župan, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak", državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, brojni gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici, gradonačelnici i načelnici te drugi gosti i članovi stranke.

U sklopu proslave obljetnice nastupili su sopranistica Barbara Othman, glazbeni sastav Kavaliri i Klapa Marof.