FOTO Stričak na proslavi 28. obljetnice HDZ-a: Varaždinska županija je "plava" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Stričak na proslavi 28. obljetnice HDZ-a: Varaždinska županija je "plava"

| 20.2.2018. u 21:45h | Objavljeno u Aktualno

- Iako se na državnoj razini nekako uvriježila percepcija da je Varaždinska županija "crvena", moram ipak reći da je "plava". Od 28 općina i gradova, odnosno gradonačelnika i načelnika mi imamo 11, SDP svega dva. Od ukupno 424 mandata u vijećima i skupštini mi imamo 144 vijećnika, a SDP 60, od 28 predsjednika općinskih i gradskih vijeća mi ih imamo 15, a oni jednoga. Sve to pokazuje da smo mi daleko jači i da smo mi zapravo "plava županija" - rekao je predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak na današnjoj proslavi 28. obljetnice HDZ-a u Varaždinskoj županiji, kao osvrt na proteklu godinu i rezultate lokalnih izbora.

Komentirao je i stvaranje koalicije HDZ-a i HNS-a, nakon državne, i na lokalnoj razini u Varaždinskoj županiji, a osvrnuo se i na projekte koji su započeti ili će se pokrenuti.

- Veselimo se tome, smatramo da smo kao koalicijski partner zaista korektni, da naši koalicijski partneri imaju dovoljno prostora da promoviraju svoje programe i stavove te da ćemo suradnju održati. Naravno, daleko više nas vesele rezultati tih koalicija. Riječ je o oko dvije milijarde kuna investicija koje se pokreću ili su već pokrenute. Od toga 1,5 milijarde kuna dolazi iz Hrvatskih voda, vezano uz Aglomeraciju, izgradnju nasipa i vodovoda. Oko 300 milijuna kuna odnosi se na zdravstvo, 250 milijuna na školstvo, točnije za izgradnju potrebnih objekata, dvorana i učionica u 15 škola, u sklopu 15 škola. Ove godine iz Hrvatskih cesta dolazi 80 milijuna kuna, sljedeće godine dvostruko više, a 2020. vjerujem da ćemo krenuti u izgradnju prvih brzih cesta. Možemo reći da je Varaždinska županija nakon dugo godina krenula u jedan investicijski "bum", kakav ne pamtimo još od '90-ih, za vrijeme izgradnje autoceste Zagreb-Goričan. Od '90-ih do danas jedino što je SDP uspio na području Varaždinske županije realizirati i svečano otvoriti bilo je otvaranje lifta u Vodotornju - naglasio je Stričak.

Uz brojne članove stranke i druge goste, na svečanosti u varaždinskoj Areni bio je i predsjednik Hrvatskoga sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, koji je pohvalio rad varaždinskog HDZ-a.

- HDZ je nakon dugo, dugo godina došao u priliku da sukreira politiku u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji. Mi smo na takve rezultate koji su bili na lokalnim izborima ponosni, zadovoljni smo načinom na koji se ovdje radi. Unaprijedili smo svoju poziciju unutar politike u gradu i županiji, naravno da smo time zadovoljni i čestitam onima koji tu politiku vode te očekujem da će HDZ u idućoj fazi i dodatno jačati. Pritom se nadam da ćemo, kao i u drugim sredinama, vidjeti u našim redovima sve više mladih, novih ljudi. Mi smo, kao stranka, uključivi, želimo razgovarati, otvoriti se i za nove članice i članove - rekao je Jandroković.

Što se tiče suradnje HDZ-a i HNS-a na lokalnoj razini, istaknuo je da podržava takve koalicije.

- Naravno da to podržavam, budući da se i na državnoj razini za sada uspješno dogovaramo s kolegama iz HNS-a o svim važnim odlukama. Normalno je da se ta suradnja spustila i na niže sredine te vjerujem da je to jedna dobra kombinacija koja može dati dobre rezultate na državnoj i lokalnoj razini - kazao je Jandroković.

Damir Habijan, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Varaždin, komentirao je ulazak HDZ-a u gradsku vlast.

- Nakon gotovo dva desetljeća participiramo u gradskoj vlasti zajedno s našim partnerima iz Glasa, odnosno listom Ivana Čehoka. To je jedna nova uloga koja je za članice i članove možda malo neobična, jer smo u Varaždinu dugo bili oporba, no to je uloga koja neće biti sporedna i u kojoj zasigurno nećemo biti statisti, nego ćemo u ovom mandatu odigrati jednu od glavnih, ali pozitivnih uloga. Pred nama je puno posla, a ono što me posebno raduje je uspostava vertikale vlasti, od Grada, preko Županije do državne razini, zahvaljujući kojoj u Varaždinu u realizaciju kreću mnogi projekti, o kojima je govorio predsjednik županijskog HDZ-a - istaknuo je Habijan.

Spomenimo da su, uz Jandrokovića, gosti svečanosti bili i Tomislav Čuljak, potpredsjednik HDZ-a, Andrija Mikulić, član Predsjedništva stranke, saborski zastupnik i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Darko Horvat, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, saborski zastupnik i potpredsjednik HDZ-a, Josip Križanić, član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik, Mario Kapulica, član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman", Ivan Anušić, član Predsjedništva HDZ-a i osječko-baranjski župan, Ljubica Lukačić, saborska zastupnica, Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak", državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop, državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, brojni gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici, gradonačelnici i načelnici te drugi gosti i članovi stranke.

U sklopu proslave obljetnice nastupili su sopranistica Barbara Othman, glazbeni sastav Kavaliri i Klapa Marof.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci