FOTO: Špancirerima će u pomoć prva priskočiti "Hitna na biciklima" Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Špancirerima će u pomoć prva priskočiti "Hitna na biciklima"

| 17.8.2016. u 14:03h | Objavljeno u Aktualno

Ispred Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije danas je predstavljena akcija "Hitna medicinska služba na biciklima".

Riječ je o akciji koju će Zavod za hitnu medicinu prvi put provoditi za vrijeme Špancirfesta. Timovi koji se sastoje od liječnika i medicinskog tehničara tih će deset dana svakodnevno, za vrijeme najvećih gužvi od 16 do 20 sati, kružiti gradom na biciklima i pružiti pomoć svima kojima će ona biti potrebna. Dva bicikla opremljena su tako da medicinsko osoblje može pružiti osnovnu prvu pomoć na terenu.

- Ideja je došla od djelatnika Zavoda za hitnu medicinu i svi smo je odmah prihvatili. Prezentirali smo je i Turističkoj zajednici Grada Varaždina koja je pokazala interes te smo u nekoliko dana realizirali jednu dobru akciju - rekao je ovom prilikom Mladen Smoljanec, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Naglasio je da je "Hitna medicinska služba na biciklima" samo nadogradnja u pružanju medicinske pomoći na Špancirfestu.

- Moram napomenuti da je ovo nadstandard. Organizatori imaju hitnu službu koja će biti stacionirana na više lokacija, a ovo je nadstandard koji je prvi put uveden kako bi hitna pomoć bila još dostupnija građanima - rekao je Smoljanec.

Na novinarsko pitanje o zabrani vožnje biciklom u centru grada, odgovorio je da će medicinski timovi kroz centar šetati uz bicikle. Spomenuo je da Hitna pomoć za vrijeme Špancirfesta izlazi na vrlo širok spektar intervencija, a osim alkoholiziranosti i ozljeda uslijed fizičkih sukoba jednako su zastupljene i brojne druge intervencije.

Dodao je da ova akcija nije zahtijevala dodatna financijska sredstva, budući da medicinsko osoblje volontira, a bicikle i svu potrebnu opremu donirali su sponzori. Nakon predstavljanja ispred zgrade Zavoda, "Hitna na biciklima" probno se provozala i centrom grada.

Smoljanec je ujedno najavio da će svih deset dana trajanja Špancirfesta u Draškovićevoj ulici biti postavljena "kućica" u kojoj će volonteri Zavoda za hitnu medicinu i varaždinskog Društva za dijabetes mjeriti glukozu, tlak i saturaciju.

 

Galerija slika