FOTO: Radovi u sklopu Aglomeracije Varaždin započeli i u općini Trnovec Bartolovečki Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Radovi u sklopu Aglomeracije Varaždin započeli i u općini Trnovec Bartolovečki

| 31.8.2020. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno

U Bartolovcu je danas službeno obilježen početak radova na realizaciji projekta Sustav odvodnje općine Trnovec Bartolovečki. Riječ radovima u sklopu Aglomeracije Varaždin, točnije trase A4 koja obuhvaća i općine Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec.

aglomeracija_bartolovec_03.jpg

Željko Bunić, direktor Varkoma, osvrnuo se ovom prilikom na realizaciju radova u sklopu Aglomeracije Varaždin.

- Vremenski se nalazimo u posljednoj trećini projekta. Bitno je reći da smo do sada, zahvaljujući našim izvođačima, uspjeli napraviti gotovo 130 km različitih kanalizacijskih vodova, kolektorskih, gravitacijskih i tlačnih, od ukupno 240 km predviđenih u projektu Aglomeracije Varaždin. Uspjeli smo priključiti više od 3.000 priključaka, od ukupno 10.000, i sve nam to zajedno daje nadu da ćemo krajem godine završiti ovaj posao. Radovi u općini Trnovec Bartolovečki izvode se u sklopu trase A4, koja uključuje i općine Beretinec, Sveti Ilija i Gornji Kneginec. Ovdje su radovi započeli ovih dana, a nadam se bi mogli završiti do lipnja sljedeće godine. Ako gledamo u kontekstu vodnog gospodarstva cijele Hrvatske, mi smo daleko najdalje došli - istaknuo je Bunić.

aglomeracija_bartolovec_08.jpg

Načelnik općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec izrazio je zadovoljstvo radovima koji su od velikog značaja za naselja u ovoj općini.

- Značaj Aglomeracije Varaždin za općinu Trnovec Bartolovečki jako je veliki, osobito za naselja Bartolovec i Žabnik. Radovi jako dobro napreduju i nadam se da će biti završeni do lipnja iduće godine, kao što je i planirano prema projektu. Na području naše općine iznos projekta je 15,9 milijuna kuna, a Općina Trnovec Bartolovečki sudjeluje s oko 2 milijuna kuna. U ovom trenutku to su najveći radovi koji se odvijaju u općini - napomenuo je Šamec.

aglomeracija_bartolovec_09.jpg

- Svako domaćinstvo dobit će priključak u dvorište, a nakon toga oni će se sami priključiti do svojih kuća. U dvije ulice koje su dosad završene već su svi mještani dobili priključne šahtove. Moram istaknuti i dobru suradnju s Varkomom i izvođačem radova, tvrtkom Brodska Posavina, a uskoro ćemo dobiti i terminski plan za sanaciju cesta. Pokušat ćemo što više napraviti prije zime - dodao je Šamec i zahvalio direktoru Varkoma na dobroj suradnji, kao i varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i njegovom zamjeniku Zlatanu Avaru, koji se također obišli radove u Bartolovcu.

Šamec se osvrnuo i na radove u drugim naseljima ove općine.

- Našli smo i rješenje za dvije ulice u Trnovcu - Ludbrešku ulicu od Varaždinske do Dravske, koja još nema kanalizaciju, a uz veliki trud Varkomovih projektanata napravljen je i projekt za ulicu Male ledine. Ostala nam je i Ulica Vladimira Nazora, što također pokušavamo riješiti da i ta ulica dobije kanalizaciju. U proteklih sedam godina Varkom je imao najviše investicija u našoj općini pa možemo reći da nije točno da Varkom investira samo u gradu Varaždinu - zaljučio je Šamec.

O radovima u sklopu Aglomeracije govorio je i varaždinski gradonačelnik.

- Aglomeracija je najveći projekt posljednjih godina ne samo u Varaždinu nego u ovom dijelu Hrvatske. Projekt i na području grada Varaždina ulazi u završnicu, u Poljani je već započelo, ostaje još samo Jalkovec, a što se tiče Črnca, Zbelave i Gojanca, nadamo se da će sve biti gotovo i prometnice sanirane u sljedeća dva mjeseca. Sve, zajedno s pročistačem, trebalo bi biti gotovo 2022. - istaknuo je Čehok.

aglomeracija_bartolovec_10.jpg

Naglasio je pritom važnost dobre suradnje između jedinica lokalne samouprave.

- Sve ovo pokazuje da morate imati dobre komunalne tvrtke i dobru suradnju između više jedinica lokalne samouprave kako bi se ovakvi projekti kao što je Aglomeracija mogli dovršiti. Važno za građane Trnovca, ali i naše Banfice i Kućana je to da će konačno nestati smrad s pročistača. Također, s načelnikom smo danas razgovorali i o planovima razvoja Aquacityja, koji se i nalazi na području Trnovca, a ne Varaždina, što mnogi građani ni ne znaju. Ovdje imamo jako dobru suradnju s načelnikom Šamecom, a dogovorili smo da će općina povući i dio nogostupa koji ide prema Zbelavi tako da djeca mogu nesmetano u školu. Ovo je dobar primjer suradnje, a na kraju krajeva, da nije bilo te suradnje, ne bismo ni imali Slobodnu zonu koja je još uvijek najveća greenfield investicija na jugoistoku Europe - rekao je Čehok, a dodao je i da Varkom puno radi i na projektima izvan Aglomeracija te da je ta tvrtka "broj 1" u Hrvatskoj u vodnom gospodarstvu.

aglomeracija_bartolovec_01.jpg

aglomeracija_bartolovec_02.jpg

aglomeracija_bartolovec_04.jpg

aglomeracija_bartolovec_05.jpg

aglomeracija_bartolovec_06.jpg

aglomeracija_bartolovec_07.jpg

aglomeracija_bartolovec_11.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci