FOTO: Radovi u sklopu Aglomeracije Varaždin započeli i u općini Trnovec Bartolovečki Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Radovi u sklopu Aglomeracije Varaždin započeli i u općini Trnovec Bartolovečki

| 31.8.2020. u 15:07h | Objavljeno u Aktualno

U Bartolovcu je danas službeno obilježen početak radova na realizaciji projekta Sustav odvodnje općine Trnovec Bartolovečki. Riječ radovima u sklopu Aglomeracije Varaždin, točnije trase A4 koja obuhvaća i općine Gornji Kneginec, Sveti Ilija i Beretinec.

aglomeracija_bartolovec_03.jpg

Željko Bunić, direktor Varkoma, osvrnuo se ovom prilikom na realizaciju radova u sklopu Aglomeracije Varaždin.

- Vremenski se nalazimo u posljednoj trećini projekta. Bitno je reći da smo do sada, zahvaljujući našim izvođačima, uspjeli napraviti gotovo 130 km različitih kanalizacijskih vodova, kolektorskih, gravitacijskih i tlačnih, od ukupno 240 km predviđenih u projektu Aglomeracije Varaždin. Uspjeli smo priključiti više od 3.000 priključaka, od ukupno 10.000, i sve nam to zajedno daje nadu da ćemo krajem godine završiti ovaj posao. Radovi u općini Trnovec Bartolovečki izvode se u sklopu trase A4, koja uključuje i općine Beretinec, Sveti Ilija i Gornji Kneginec. Ovdje su radovi započeli ovih dana, a nadam se bi mogli završiti do lipnja sljedeće godine. Ako gledamo u kontekstu vodnog gospodarstva cijele Hrvatske, mi smo daleko najdalje došli - istaknuo je Bunić.

aglomeracija_bartolovec_08.jpg

Načelnik općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec izrazio je zadovoljstvo radovima koji su od velikog značaja za naselja u ovoj općini.

- Značaj Aglomeracije Varaždin za općinu Trnovec Bartolovečki jako je veliki, osobito za naselja Bartolovec i Žabnik. Radovi jako dobro napreduju i nadam se da će biti završeni do lipnja iduće godine, kao što je i planirano prema projektu. Na području naše općine iznos projekta je 15,9 milijuna kuna, a Općina Trnovec Bartolovečki sudjeluje s oko 2 milijuna kuna. U ovom trenutku to su najveći radovi koji se odvijaju u općini - napomenuo je Šamec.

aglomeracija_bartolovec_09.jpg

- Svako domaćinstvo dobit će priključak u dvorište, a nakon toga oni će se sami priključiti do svojih kuća. U dvije ulice koje su dosad završene već su svi mještani dobili priključne šahtove. Moram istaknuti i dobru suradnju s Varkomom i izvođačem radova, tvrtkom Brodska Posavina, a uskoro ćemo dobiti i terminski plan za sanaciju cesta. Pokušat ćemo što više napraviti prije zime - dodao je Šamec i zahvalio direktoru Varkoma na dobroj suradnji, kao i varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku i njegovom zamjeniku Zlatanu Avaru, koji se također obišli radove u Bartolovcu.

Šamec se osvrnuo i na radove u drugim naseljima ove općine.

- Našli smo i rješenje za dvije ulice u Trnovcu - Ludbrešku ulicu od Varaždinske do Dravske, koja još nema kanalizaciju, a uz veliki trud Varkomovih projektanata napravljen je i projekt za ulicu Male ledine. Ostala nam je i Ulica Vladimira Nazora, što također pokušavamo riješiti da i ta ulica dobije kanalizaciju. U proteklih sedam godina Varkom je imao najviše investicija u našoj općini pa možemo reći da nije točno da Varkom investira samo u gradu Varaždinu - zaljučio je Šamec.

O radovima u sklopu Aglomeracije govorio je i varaždinski gradonačelnik.

- Aglomeracija je najveći projekt posljednjih godina ne samo u Varaždinu nego u ovom dijelu Hrvatske. Projekt i na području grada Varaždina ulazi u završnicu, u Poljani je već započelo, ostaje još samo Jalkovec, a što se tiče Črnca, Zbelave i Gojanca, nadamo se da će sve biti gotovo i prometnice sanirane u sljedeća dva mjeseca. Sve, zajedno s pročistačem, trebalo bi biti gotovo 2022. - istaknuo je Čehok.

aglomeracija_bartolovec_10.jpg

Naglasio je pritom važnost dobre suradnje između jedinica lokalne samouprave.

- Sve ovo pokazuje da morate imati dobre komunalne tvrtke i dobru suradnju između više jedinica lokalne samouprave kako bi se ovakvi projekti kao što je Aglomeracija mogli dovršiti. Važno za građane Trnovca, ali i naše Banfice i Kućana je to da će konačno nestati smrad s pročistača. Također, s načelnikom smo danas razgovorali i o planovima razvoja Aquacityja, koji se i nalazi na području Trnovca, a ne Varaždina, što mnogi građani ni ne znaju. Ovdje imamo jako dobru suradnju s načelnikom Šamecom, a dogovorili smo da će općina povući i dio nogostupa koji ide prema Zbelavi tako da djeca mogu nesmetano u školu. Ovo je dobar primjer suradnje, a na kraju krajeva, da nije bilo te suradnje, ne bismo ni imali Slobodnu zonu koja je još uvijek najveća greenfield investicija na jugoistoku Europe - rekao je Čehok, a dodao je i da Varkom puno radi i na projektima izvan Aglomeracija te da je ta tvrtka "broj 1" u Hrvatskoj u vodnom gospodarstvu.

aglomeracija_bartolovec_01.jpg

aglomeracija_bartolovec_02.jpg

aglomeracija_bartolovec_04.jpg

aglomeracija_bartolovec_05.jpg

aglomeracija_bartolovec_06.jpg

aglomeracija_bartolovec_07.jpg

aglomeracija_bartolovec_11.jpg