FOTO: Predsjednica Parlamentarne skupštine NATO–a Madeleine Moon u posjetila Varaždin Foto: Foto agencija Sjever

FOTO: Predsjednica Parlamentarne skupštine NATO–a Madeleine Moon u posjetila Varaždin

M.N./Varaždinske vijesti | 31.3.2019. u 18:11h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić ugostio je delegaciju Parlamentarne skupštine NATO–a na čelu s predsjednicom Madeleine Moon te ih tom prigodom upoznao s bogatom poviješću naše Županije, a ugledni gosti imali su prilike čuti o varaždinskim danima rata u kojima je župan osobno sudjelovao te o projektima koje Županija provodi u suradnji s Europskom unijom.

Predsjednici Parlamentarne skupštine NATO–a Madeleine Moon je priređeni svečani doček ispred Županijske palače koju je ona u pratnji domaćina i obišla, a uz pratnju Husarske garde provozala se kočijom do Staroga grada te obišla Povijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin. Župan Čačić izrazio je zadovoljstvo dolaskom visokih gostiju te istaknuo kako Varaždinska županija kao najstarija hrvatska županija s ponosom dočekuje ovako ugledne goste.

- Izrazito nam je drago da imamo prilike ugostiti predsjednicu Parlamentarne skupštine NATO-a Madeleine Moon koja je nakon plenarnog zasjedanja u Zagrebu upravo odabrala našu Županiju da je posjeti i upozna se s našom poviješću i razvojem. To je velika čast i zadovoljstvo za nas. Predsjednicu Moon i članove delegacije upoznali smo s našom poviješću, ali i mnogobrojnim projektima koje provodimo na raznim područjima. Ovo je velika promocija za našu Županiju jer nakon Zagreba upravo je naša Županija odabir članova tako visoke delegacije - rekao je župan Čačić te dodao kako je članove delegacije upoznao s varaždinskim danima rata te je spomenuo kako je Varaždinska županija partner u projektu Sustav za upravljanje u kriznim situacijama, a koji je dio programa Znanost za mir i sigurnost, koji provode NATO, Domovinska sigurnost SAD i Massachusetts Institute of Technology: Lincoln Laboratory.

Predsjednica Parlamentarne skupštine NATO–a Madeleine Moon je izrazila oduševljenje Varaždinskom županijom te je istaknula kako je upravo ova Županija odabrana kao ogledni primjer kako Županije uspješno funkcioniraju.

- Imali smo izvanredan dan jučer s odličnom prezentacijom vašeg premijera, koja nam je dala nove uvide u stvari s kojima se moramo baviti. Dakle, jučer je bio naporan rad, ali danas je dan za apsolutno uživanje. Doći i vidjeti ovaj fantastičan grad, osjetiti kulturne korijene zemlje je također vrlo važno. Jer ako ne znate što branite, ako ne znate koje su vrijednosti, što tada branite? Ovaj grad je bio odličan za nas jer nam je rekao tko ste i zašto vam je NATO važan i zašto moramo osigurati mir, slobodu i sigurnost ovdje, kao i u ostalim zemljama Saveza. Bio je ovo fantastičan dan u Varaždinu - rekla je predsjednica Parlamentarne skupštine NATO-a Madeleine Moon, koja se tokom plenarne sjednice u Zagrebu susrela i sa Predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, premijerom Andrejom Plenkovićem te načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirkom Šundovom.

Domaćini Madeleine Moon bili su uz župana Čačića i posebna savjetnica Natalija Martinčević te zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, a voditelj izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, Miroslav Tuđman, također je bio gost župana Čačića.