FOTO Požar zahvatio proizvodno „srce“ Itasa, neslužbena procjena - šteta 15 milijuna kuna! Foto: Branko Težak

FOTO Požar zahvatio proizvodno „srce“ Itasa, neslužbena procjena - šteta 15 milijuna kuna!

Varaždinske vijesti | 9.9.2022. u 13:01h | Objavljeno u Aktualno

Posljedice požara koji je, zbog tehničkog kvara, u Itasu-Prvomajskoj Ivanec izbio oko ponoći od utorka na srijedu, pričinile su goleme štete ovom jedinom proizvođaču alatnih strojeva u Hrvatskoj.

Požar je izbio u glavnoj Itasovoj proizvodnoj hali P2 (teška strojna obrada), koja predstavlja samo „srce“ njegove proizvodnje.

Zbog posljedica vatre, ali i zbog čađe, koja je u gustom sloju prekrila doslovce sve (alatne strojeve, dovršenu i nedovršenu proizvodnju, sve proizvodne komponente, server, računala, kompletan inventar, kontaktne urede itd.), P2 je u mraku.

Struje nema. Čeka se dolazak procjenitelja štete, a Itas-Prvomajska trenutačno radi s kapacitetom od 30% i to samo u dijelu lake strojne obrade.

Situacija je to s kojom s danas na licu mjesta upoznati varaždinski župan Anđelko Stričak i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić, koji su pogon obišli u pratnji izvršnog direktora Itasa-Prvomajske Dragutina Varge, a koji ih je mračnim pogonom proveo uz svjetlo baterijske lampe.

Pridružili su im se i predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras, načelnik Policijske postaje Ivanec Danijel Leskovar, zapovjednik Vatrogasne zajednice Ivan Putarek te domaćini – poslovođa lake strojne obrade Marijan Vrček, voditelj montaže Tomica Lukavski i voditeljica računovodstva Zvjezdana Hehet.

Glavni cilj – čim prije pokrenuti proizvodnju

Direktor D. Varga nazočne je izvijestio o teškim posljedicama ove havarije za poslovanje tvrtke. Po njegovoj osobnoj procjeni, nastala šteta iznosi oko 15 milijuna kuna.

-Nakon što procjenitelji odrade svoj posao, prva zadaća bit će uključivanje struje i vraćanje strojeva u rad te spašavanje proizvoda i poluproizvoda koji se nalaze u pogonu. Glavni cilj nam je čim prije ponovno pokrenuti proizvodnju – izjavio je Varga te skrenuo pozornost na glavni problem:

-Trenutačno su nam zaustavljene tri serije strojeva. Iako je dio proizvodnje nastavljen, sigurno je da nećemo moći namaknuti sredstva za plaće radnika najmanje za iduća dva mjeseca. Da nam se ovo nije dogodilo, Itas bi mogao redovito otplaćivati i servisirati sve svoje obveze, to više što su se i narudžbe za iduću godinu pokazale perspektivnim. Zapošljavamo 130 radnika, imamo 30 mladih praktikanata, jedina smo firma u Hrvatskoj koja proizvodi alatne strojeve. Međutim, nakon ovoga ne znamo što će i kako će biti – rekao je D. Varga te zamolio pomoć za tvrtku kako bi joj se pružila šansa da nastavi s poslovanjem, naglasivši da je svaka pomoć dobrodošla.

Župan Stričak rekao je da u ovom slučaju ne preostaje drugo negoli kucati na sva vrata u nastojanju da se firmi pomogne. Situacija je iznimno složena, to više što je u sektoru gospodarstva na području naše županije aktualan i problem Varteksa Varaždin. Sve to sada dodatno komplicira i cijena plina, koja u strukturi poslovanja i jedne i druge tvrtke čini više čini od 20% troškova.

Grad Ivanec će pomoći

Gradonačelnik Batinić kazao je da, prije svega, treba pričekati službena izvješća o štetama. Iako su zakonske mogućnosti gradskog proračuna po pitanju usmjeravanja novca u privatne tvrtke ograničene, naglasio je da će gradska uprava razmotriti način da pomogne Itasu, a jedan od načina jest i zamrzavanje potraživanja prema Itasu, uz mogućnost otpisivanja.

-To je ono minimalno što sada mogu reći, međutim, kad se napravi procjena šteta i kad budemo raspolagali kvalitetnijom slikom, razmotrit ćemo i mogućnosti nekih drugih potpora – izjavio je Batinić. Upozorio je pritom na veliki problem, a to će biti vrlo visoki troškovi čišćenja čađe koja je kancerogena i iznimno opasna za ljudsko zdravlje.
Dogovoreno je da će poslovodstvo tvrtke ostati u kontaktu sa županijskim i gradskim čelnicima, u cilju pronalaženja načina za pomoć Itasu-Prvomajskoj Ivanec.

Galerija slika