FOTO Povodom Dana bez automobila u središtu Varaždina uređena nova biciklistička staza

VV | 21.9.2023. u 12:10h | Objavljeno u Aktualno

Povodom Europskog tjedna mobilnosti i Dana bez automobila u središtu Varaždina danas je prezentirana nova biciklistička infrastrukturu, a koju je predstavio zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

Riječ je o novim biciklističkim stazama u središtu grada na potezu Šenoine ulice, od križanja s Kukuljevićevom pa do križanja Šenoine i Pavlinske ulice, gdje se biciklistička staza nastavlja istočno Pavlinskom ulicom prema Preradovićevoj.

Zbog potrebe održavanja programa na tom je dijelu Šenoine ulice i dijelu Kukuljevićeve danas do 17 sati zatvoren promet za automobile. Program povodom Tjedna mobilnosti organizirali su vrtićke grupe Dječjeg vrtića Varaždin uz sudjelovanje Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina.

- Na ovom dijelu uvijek je bilo parkiralište automobila, a biciklisti su se snalazili pa se iz smjera tržnice vozili u suprotnom, zabranjenom smjeru kršeći propise. Odlučili smo konačno riješiti taj problem i odrediti pravce kretanja biciklista u centru grada. Mislim da je ovo rješenje s dvosmjernom biciklističkom stazom koja je odvojena stupićima od automobila dovoljno kvalitetno i da će je građani s vremenom prihvatiti. Ne želimo stvarati dodatne prometne probleme i raditi rješenja na uštrb našim obrtnicima koji rade u centru. Ali ovdje je bio uski čep za bicikliste koji su bili ugroženi jer su se kretali u suprotnom smjeru – izjavio je Marković napomenuvši da je promet u Šenoinoj zatvoren samo tog dana, a da će se automobili i dalje moći kretati tim ulicama.

Dodao je kako je cilj akcija tijekom Tjedna mobilnosti i cijele nove prometne paradigme u Europskoj uniji ne pre ekstremno ali ipak promijeniti način razmišljanja ljudi kako bi se što manje koristili automobili, a gradovi se više prilagođavali pješacima i biciklistima te alternativnim načinima prijevoza.

Nada se da će građani i vlasnici poslovnih prostora dobronamjerno shvatiti kako je ovo dugoročna mjera koja će u konačnici donijeti dobro svima te da ju ne shvaćaju kao nekakav biciklistički terorizam i ekstremizam. Podsjetio je na dobru praksu  europskih gradova, poput Ljubljane, koji su riskirali s naprednim rješenjima i bili na metama kritika.

- Dugoročno, to je dobra priča za naš grad i već gledamo kako ćemo s takvim rješenjima krenuti i u drugim ulicama u centru. Ovo je promjena na bolje, bit će i nerazumijevanja, kritika opravdanih i neopravdanih ali mi jednostavno moramo ići naprijed – naveo je zamjenik gradonačelnika.

Obilježavajući Dan bez automobila, u prijepodnevnim satima bile su zatvorene Ulica Augusta Šenoe i Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Suradnica i kineziolog Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina su s djecom Dječjeg vrtića Varaždin na ulici provodili razne sportske aktivnosti i igre, a djeca su kredama oslikavala javnu prometnu površinu uputivši i na taj način uputili poruku da javne površine i ulice ne pripadaju samo vlasnicima automobila već i svim drugim kategorijama građana, ponajprije djeci, pješacima i biciklistima.

U razgovor s građanima koji su se zatekli u Šenoinoj ulici i komentirali novo prometno rješenje, zamjenik Marković primio je pohvale no dodao je također da će tek praksa pokazati koliko je to rješenje efikasno pa će se po potrebi i mijenjati te usklađivati s potrebama svih sudionika u prometu.