FOTO Počela sanacija ludbreškog odlagališta otpada "Meka" vrijedna 37 mil. kn

FOTO Počela sanacija ludbreškog odlagališta otpada "Meka" vrijedna 37 mil. kn Foto: Krešo Đurić

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić danas je u nazočnosti potpredsjednika Vlade Bože Petrova, ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića, saborskog zastupnika Roberta Podolnjaka i župana Predraga Štromara obišao početak radova na projektu sanacije odlagališta komunalnog otpada Meka.

Vrijednost ukupnog projekta sanacije odlagališta na kojem se od 1994. odlagao otpad sakupljen na području grada Ludbrega iznosi oko 37 milijuna kuna, a sufinanciran je iz kohezijskog fonda EU. Sufinanciranje iz EU fondova osiguralo je ministarstvo, dok se ostatak sufinancira iz Fonda za zaštitu okoliša i prirode. Odlagalište je inače zatvoreno početkom 2015. godine.

- Podsjećam da je Grad Ludbreg još prije tri godine raskinuo ugovor s Fondom za zaštitu okoliša, a kojim je bilo predviđeno da Grad sufinancira 60 posto sanacije. U tu je svrhu trebalo oko 20 milijuna kuna što je za nas bilo neprihvatljivo te smo se u dogovoru s tadašnjim ministrom i direktorom Fonda odlučili za ovaj put i drago mi je što su nas u tome podržali i novo ministarstvo i Vlada - rekao je ludbreški gradonačelnik.

Radovi na sanaciji trebaju biti gotovi do prosinca, odnosno oko 150.000 tona otpada dotad treba iskopati i premjestiti.

- Ludbregu će nakon toga ostati prekrasno zeleno brdo koje neće biti negativna slika grada udaljeno svega 600 metara od središta grada - naglasio je Bilić dodavši kako Ludbrežani danas razdvajaju čak 30 posto otpada, odnosno godišnje se po glavi stanovnika proizvede oko 140 kilograma otpada.

- Nadam se da će do kraja godine biti raspisani i natječaji za reciklažno dvorište. Gotov projekt već imamo, ali i građevinsku dozvolu. Također, nedavno smo promovirali i sustav digitalnog praćenja količine otpada te se nadam da ćemo uz pomoć ministarstva i Fonda ubrzo građanima moći naplaćivati po stvarno proizvedenoj količini otpada - rekao je Bilić.

Županu je također drago što se na području Varaždinske županije sanira već drugo odlagalište otpada.

- Prvo je bilo u Ivancu i moram reći da sanacije ovog odlagališta ne bi bilo da nije bilo tvrtke Piškornica koja je pripremala dokumentaciju i tendere te uz pomoć Grada napravila kompletnu natječajnu dokumentaciju, izabrala izvođača i osigurala sredstva – napomenuo je Štromar izrazivši nadu da će po sličnom modelu biti riješeno i odlagalište baliranog otpada u varaždinskom Brezju.

Ministar je naglasio pak kako se na odlagalištu Meka izvode radovi kojima se nastoji minimalizirati šteta koja je godinama nastajala.

- Ljudi stvaraju otpad i sada se trebaju suočiti s posljedicama krivog postupanja. Sada smo u situaciji da promijenimo takve sustave i uvedemo novi koji počiva na cirkularnoj ekonomiji. Ovdje je primjerice sigurno između 50.000 i 60.000 tona korisnog materijala koji je mogao biti prodan na tržištu i za kojim je ekonomija vapila iako se u međuvremenu uvozio papir i plastika. Danas imamo priliku da se razvija sustav odvojenog prikupljanja otpada i mišljenja smo da do 2020. godine možemo postići cilj od 50 posto recikliranja - poručio je Dobrović.

Zadovoljan trenutnim investicijama je i potpredsjednik Vlade.

- Kružno gospodarstvo važno je za Hrvatsku i da su se ovdje odložene sirovine prethodno razdvojile, tu bi možda bilo oko 30 milijuna kuna. To je novi Plan gospodarenja otpadom jer zeleni je okoliš karta na koju Hrvatska može igrati i razvijati se - ocijenio je Petrov.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.