FOTO Obilježen Dan policije: Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće na području županije Foto: Krešimir Đurić

FOTO Obilježen Dan policije: Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće na području županije

vv | 27.9.2023. u 14:20h | Objavljeno u Aktualno

Danas se obilježava Dan policije tj. blagdan Svetog Mihaela. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Spomen obilježje poginulim i nestalim policajcima u Domovinskom ratu ispred PU varaždinske, kasnije su položili cvijeće i svijeće u spomen-sobi i kod spomen-panoa PU varaždinske, nakon čega je uslijedila i sveta misa u varaždinskoj katedrali, a završilo je svečanim događajem u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

- Ovo je prvenstveno prilika da se prisjetimo svih naših nestalih i poginulih policijskih službenika te da im ovim putem odamo dužno poštovanje i pijetet, da im zahvalimo što su dali svoje živote da bi svi mi mogli danas biti ovdje. Varaždinska županija je županija koja je sigurna, gdje je sigurnost na visokoj razini i gdje ćemo se sa svim izazovima koji su pred nama uspješno boriti. Imamo ljude koji su doista profesionalni te koji zakonito i profesionalno obnašaju svoje zadaće. Naš primarni cilj je sigurnost, da svi naši građani i žitelji uživaju u sigurnostima koje imaju sada - istaknuo je Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave varaždinske.

Naglasio je da se nakon pandemije u županiji vidio primjetan pad slučajeva remećenja javnog reda i mira, a isto tako su sve velike manifestacije na kojima su trebali održavati sigurnost građana, prošli bez incidenata.

- Imali smo rekordan broj posjetitelja na Špancirfestu, imali smo 10 dana Svete nedjelje i nekoliko utakmica Varaždina visokog rizika u prvoj ligi i sve je to prošlo bez postupanja policije. U protekloj godini smo riješili jedno teško kazneno djelo ubojstva, posložili mozaik kaznenog djela i počinitelja priveli pravu. Bilježimo jedan pozitivan trend pada prometnih nesreća, prvenstveno smrtnog stradavanja i težih ozljeda kojih je sve manje. Stanje je zadovoljavajuće na području županije - istakuo je Benčić.

Samoj svečanosti su se odazvali i varaždinski župan Anđelko Stričak te gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj.

- Svim policajcima i policajkama čestitamo na njihovom danu. Još jednom smo odali počast poginulim djelatnicima policije u Domovinskom ratu, njih 26 poginulo je u Vukovaru, petero u pokušaju proboja za Vukovar, dvoje na Velebitu kod Gospića i po jedan na Papuku, Hrvatskoj Kostajnici, Varaždinu i na južnom dijelu Velebita. To je jedna velika žrtva, 37 života, duša i snova. Danas se policija nosi s brojnim izazovima, a nije ih bilo toliko još od Domovinskog rata. Od koronavirusa, dvaju potresa, poplava, rasta cijena energenata koji utječe na životni standard te migrantske krize gdje naša policija brani europsku granicu. Imamo najveću kopnenu granicu od svih članica EU oko 1500 kilometara, tako da možemo reći da je hrvatska policija zapravo europska policija - istaknuo je župan koji je također naglasio da je zadovoljan stanjem sigurnosti u županiji.

- Ne samo da je dobro, nego je jako dobro. Zahvaljujući požrtvovnosti naših policijaca i policajki, sve to jako dobro funkcionira, na terenu su uvijek na pomoći naših građana bez obzira da li pada snijeg ili kiša, da li se radi noću ili danju, da li se radi na plus 40 ili na minus 10, oni su tu - zaključio je župan.

Stanjem sa sigurnošću građana je zadovoljan i gradonačelnik Bosilj, ali smatra da ima prostora za poboljšanjem u prometnoj kulturi građana gdje računa da će se akcijama policije i taj dio uskoro poboljšati.

- Varaždin je siguran grad, a tu sigurnost osjećaju i naši sugrađani, ali ta sigurnost je toliko bitna za investitore i strance koji dolaze u naš grad jer nitko ne želi investirati u neki grad koji nije siguran. Budući da se nalazimo danas u hramu kulture u HNK Varaždinu, moram reći da je i kultura vožnje i u prometi jedan od pokazatelja jesmo li kulturni ili nismo, a mislim da tu još moramo poraditi na tome. Najmanje sam zadovoljan time jer se često prekoračuju brzine i ne pridržavaju se pravila vožnje. Sretan sam što su pojačali članstvo prometne policije, da imamo više ophodnji te da se dio djelatnika prebacio sa graničnih prijelaza prebacio u prometnu policiju te apeliram na naše sugrađane da budu kulturniji u prometu i to je jedan od segmenata gdje ćemo inzistirati na boljoj suradnji tj. češćim kontrolama prometa - zaključio je Bosilj.

Kako je Dan policije prigoda za odavanje priznanja, načelnik Policijske uprave varaždinske ovom je prilikom, temeljem zaključka Povjerenstva za dodjelu nagrada i zahvalnica Policijske uprave varaždinske, od 21. rujna 2023. godine, uručio pohvalnice djelatnicima koji su se posebno istaknuli u radu tijekom protekle godine.
 
Ove su godine pohvaljeni: Željko Cerovčec, Tihomir Družinić, Ljubomir Fridelj, Mario Vugrinec i Martina Zgurić iz Policijske postaje Varaždin, Stjepan Grabar, Snježana Očurščak i Ivica Vidoni iz Policijske postaje Ivanec, Marinela Bačani, Saša Gizdavec i Lidija Novak iz Policijske postaje Ludbreg, Danijel Lacko, Danijel Pomper i Ivica Vincek iz Policijske postaje Novi Marof, Jasenka Borović, Manuela Drašković, Marijan Hehet, Marko Juren, Dušan Juričinec i Stanko Šipek iz Postaje prometne policije Varaždin,  Dominik Habek, Marija Kosi, Željko Sakač i Jurica Čanjevac iz Interventne jedinice policije, Danijel Leskovar  ispred Ureda načelnika, Ivica Meštrić i Slavko Vudrag iz Službe za javni red i sigurnost, Tomislav Drvarić, Mario Tekić i Vlado Vusilović iz Službe kriminalističke policije te Ninoslava Horvatić, Sanja Hrman, Nada Novak i Darko Sviben iz Službe zajedničkih i upravnih poslova.

Dan policije također je prigoda i za iskazivanje zahvale građanima koji su pomagali policijskim službenicima u obavljanju njihovog časnog i odgovornog posla. Stoga je načelnik Benčić uručio i zahvalnice:

- Hrvatskim cestama, društvu s ograničenom odgovornošću za upravljanje, građenje i održavanje državnih cesta - za kontinuiranu suradnju te doprinos sigurnosti prometa na cestama na području Varaždinske županije 
- Autoškoli „Crnković“ - za kontinuiranu suradnju pri organizaciji i provedbi preventivnih aktivnosti te doprinos sigurnosti cestovnog prometa
- Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec - za izuzetan doprinos u suradnji na poduzimanju mjera radi ostvarenja sigurnosti građana i imovine
- Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin - za kontinuiranu suradnju pri organizaciji i provedbi preventivnih aktivnosti te na poduzimanju mjera radi ostvarenja sigurnosti građana i imovine
- HAK-u Autoklub „Varaždin“ - za kontinuiranu suradnju pri organizaciji i provedbi preventivnih aktivnosti te doprinos sigurnosti cestovnog prometa