FOTO Na Korzu obilježen Dan smanjenja rizika od katastrofa, predstavljen i simulator potresa Foto: Krešimmir Đurić/Varaždinska županija

FOTO Na Korzu obilježen Dan smanjenja rizika od katastrofa, predstavljen i simulator potresa

VV | 15.11.2023. u 13:20h | Objavljeno u Aktualno

U samom centru Varaždina danas se moglo osjetiti podrhtavanje tla od čak 8,6 stupnjeva po Richterovoj ljestici, no samo u simulatoru potresa koji je bio postavljen u Pavlinskoj ulici u sklopu edukativne manifestacije povodom "Dana smanjenja rizika od katastrofa“. 

Djeca, mladi i odrasli ujedno su mogli vidjeti kako nastaju potresi, poplave i klizišta zahvaljujući posebno izrađenim edukacijskim modelima, te razgledati opremu koju koriste žurne službe, od vatrogasa i policajaca do gorske službe spašavanja i hitne medicinske službe.   

Događanje je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite u sklopu EU projekta „Na putu do smanjenja rizika od katastrofa“ koji provode s Agencijom za odgoj i obrazovanje kao projektnim partnerom. 

- U sklopu projekta se provodi i nacionalna kampanja „Usvoji znanja da šteta bude manja“. Danas smo ovdje izložili opremu više žurnih službi koju smo predstavili prvenstveno učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola, kao i svoj ostaloj djeci i građanima. Postavljene su i „makete“ poplave, klizišta i potresa s ciljem edukacije i podizanja svijesti djece i mladih o potrebi smanjenja rizika od katastrofa. Svakodnevno vidimo da su posljedice klimatskih promjena sve izraženije zbog čega predviđamo da će u budućnosti biti više nepogoda, na koje se moramo pripremiti – rekao je Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.  

Samo u ovoj godini su Varaždinsku županiju pogodile tri prirodne nepogode, poplava, potom klizanje i odronjavanje zemljišta te tuča, a svi pamtimo i potrese koji su 2020. godine najžešće pogodili Zagreb i Petrinju, podsjetila je načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec.  

- Žurne službe u Varaždinskoj županiji dobro su organizirane i na svaki izazov su spremno i profesionalno odgovorile te pritom brinule o maksimalnoj sigurnosti građana. Da bismo štete bilo koje vrste sveli na minimum, kontinuirano treba raditi na edukaciji građana, a posebno je važna edukacija najmlađih. Zato je doista vrijedan ovaj projekt putem kojeg se djecu na njima primjeren, ali i zanimljiv način educira o prirodnim nepogodama i katastrofama. Ne treba isticati koliko je važno da djeca, ali i njihovi roditelji steknu znanja što trebaju učiniti ako se zateknu u opasnoj situaciji poput poplave ili potresa, te na koji način se trebaju zaštiti. Stečenim znanjem i spremnošću svi zajedno možemo utjecati na smanjenje rizika od katastrofa te umanjiti njihove posljedice – istaknula je Silvija Zagorec. 

Na događanju je bio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, koji je istaknuo da je i ovo događanje primjer dobre suradnje Grada Varaždina i Varaždinske županije te operativnih snaga sustava civilne zaštite.

– Ovdje se zajedno predstavljaju službe civilne zaštite Varaždina i cijele županije, kojima koordinira Stožer civilne zaštite, tako da naši sugrađani mogu biti mirni u slučaju nepogoda ili, ne daj Bože, katastrofa - rekao je gradonačelnik Bosilj.  

Sve je zabilježio naš fotoreporter Krešimir Đurić.